EXCLUSIV

Tudorel Toader reacționează după ce i se atribuie, din nou, inițierea recursului compensatoriu: „Într-o zi, două, voi depune o acțiune și scrisă. Tot am amânat”

Gabriela del Pupo 14.11.2022, 16:06
Tudorel Toader reacționează după ce i se atribuie, din nou, inițierea recursului compensatoriu: „Într-o zi, două, voi depune o acțiune și scrisă. Tot am amânat”

Cazul șocant de la finele săptămânii trecute în care unui bărbat, care se afla în Registrul național al Agresorilor Sexuali din România, i s-au dat în grijă de către mama lor două fetițe pe care le-a sechestrat și abuzat, readuce în discuție legea recursului compensatoriu. Bărbatul fusese eliberat înainte de termen în baza acestei legi, și ca de fiecare dată într-un astfel de caz se face referire la momentul în care legea a fost promulgată, adică în timpul mandatului de ministru al rectorului Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader. Impact.ro a stat de vorbă cu acesta, care spune că nu este inițiatorul acestei legi și va căuta să combată discursul din spațiul public în instanță.

„De ce nu o întrebați pe doamna Prună, căci ea l-a inițiat”

Fostul Ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat în perioada guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Legea recursului compensatoriu, promulgată în 2019 de Klaus Iohannis prevede ca dacă deținuții nu sunt încarcerați în penitenciare conform standardelor CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), la fiecare 5 luni executate, li se scade din pedeapsă încă o lună.

„De ce nu o întrebați pe doamna Prună, căci ea l-a inițiat. Dumneavoastră nu vedeți că degeaba spui adevărul că lumea nu vrea să îl audă? Știți principiul empatiei? Puneți-vă în situația celuilalt, vine mâine unul la dumneavostră și aruncă toate nedreptățile asupra dumneavostră, ce faceți? Spui o dată că nu este adevărat, spui a doua oară, a noua oară și tot aruncă. Ce faceți?

Tudorel Toader a anunțat că va depune zilele acestea o acțiune în instanță, nu vrea însă să precizeze cine va fi vizat de această acțiune.

O să vedeți, mâine, într-o zi două voi depune o acțiune și scrisă. Întrebarea nu este completă, persoana este și fizică și juridică. Pot să depun și astăzi acțiunea, este făcută, este scrisă. Tot am amânat, am zis ba că îl dau în judecată pe nu știu care, și n-am făcut-o, sigur trebuia mai demult să pornesc acțiune în instanță.”, a declarat Tudorel Toader pentru impact.ro.

Tudorel Toader a mai precizat că nu a fost de acord cu proiectul legislativ, fapt exprimat public în repetate rânduri.

Lovitură cruntă pentru fostul ministrul al Justiției! Ce a pățit Tudorel Toader, după ce Kovesi a câștigat procesul la CEDO
Foto: Antena3.ro

„În calitate de ministru, am arătat că MJ nu susține inițiativa legislativă”

De când a fost promulgată legea, avocatul a fost amintit în spațiul public ca fiind responsabil pentru proiectul legislativ. Cele mai multe critici au venit din partea USR dar și de alte formațiuni politice dar și de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, care preciza în cazul crimei de la Mediaș, din 2019 că din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acel moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 – 3 ani de la momentul actual. Amintim că atunci un tânăr de 25 de ani a fost ucis cu bestialitate de un bărbat eliberat în baza legii mai sus amintite.

„Omul ăsta știa ce face! Statisticile au fost mereu foarte clare. Eliberând mii de infractori din închisoare și strâmbând atâtea legi în favoarea infractorilor, Tudorel Toader știa foarte bine ce face. Știa probabil mai bine ce face decât nenorocitul care l-a ucis pe băiatul de 25 de ani aseară. În ultimii 30 de ani, nu știu dacă a fost vreun român implicat direct sau indirect in atâtea crime așa cum este acest individ, ajuns în funcția de ministru în guvernul infractorilor”, spunea în 2019 Vlad Voiculescu, USR.

Fostul ministru al Justiției nu vrea însă să spună de data aceasta împotriva căror detractori este îndreptată acțiunea sa.

„Simplă info!
Să ajutăm adevărul să iasă la suprafață!
În repetate rânduri am tot postat despre recursul compensatoriu. Am arătat cum proiectul de lege a fost inițiat de către guvernul condus de Cioloș, cum, în calitate de ministru, am arătat că MJ nu susține inițiativa legislativă, iar în controlul de constituționalitate am susținut neconstituționalitatea legii adptate.
Cu toate acestea, văzând cum îmi este atribuita responsabilitatea inițierii si susținerii legii recursului compensatorii, în zilele următoare voi depune acțiune în instanță împotriva unuia dintre cei care au dezinformat în mod repetat!
PS: nu merită să spun numele celui care astăzi a reluat afirmațiile calomnioase!”, a anunțat Tudorel Toader.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...