Trupul unui comandant român mort pe vapor în urmă cu două luni riscă să fie aruncat în mare. Autorităţile chineze refuză repatrierea. Familia marinarului, apel disperat către autorităţi

Ioana Constantin 12.06.2021, 10:38
Trupul unui comandant român mort pe vapor în urmă cu două luni riscă să fie aruncat în mare. Autorităţile chineze refuză repatrierea. Familia marinarului, apel disperat către autorităţi

Caz dramatic la Constanţa. Familia unui comandant de navă, decedat în voiaj pe mare, în urmă cu două luni, cere ajutorul statului român după ce autoritățile din China, ţara în ale cărei ape se află nava, au refuzat să aprobe repatrierea, invocând suspiciuni de Covid 19.

Cum s-a întâmplat tragedia

Au refuzat chiar și debarcarea cadavrului în vederea incinerării și repatrierii urnei. Cazul a ajuns și în atenția Federației internaţionale a transportatorilor, dar și a Sindicatului liber al navigatorilor din România.

Comandantul român Dan Sandu a murit pe 19 aprilie la bordul unei nave sub pavilion Liberia. Nava aflata în marș în acel moment a fost direcționată de proprietar spre un port din Indonezia, pentru debarcarea trupului celui decedat și îmbarcarea unui alt comandant. Surpriză însă, autoritățile indoneziene au refuzat să permită debarcarea astfel că agenții navei au contactat alte porturi din Sud-Estul Asiei, dar s-au lovit de același refuz. Și aici avea să înceapă coșmarul familiei Sandu.

 “El pe 17 a plecat din port și mi-a spus că au avut un bolnav la bord care a fost debarcat, apoi încă un coleg care de asemenea a fost debarcat și după două zile i-am dat mesaj, mi-a spus că e în ordine, ca să aflu că pe 17 s-a simțit rău, în 18 mai rău, iar luni dimineața murise. Nava era în mars spre China. Am ținut legătura cu cel care ne-a anunțat și ne-au spus să stăm liniștiți că se vor asigura de repatriere, va fi de durată din cauza pandemiei, dar nu ne-am așteptat la această întorsătură, a declarat Gabriela Dan, soția marinarului.

Primele încercări au fost în Indonezia. Au fost promisiuni și în final nu a fost posibil și au plecat spre China cu el într-un sac într-o cameră frigorifică, a mai spus soţia bărbatului.

“Trupul este la bordul navei . La 4 zile după ce au plecat din port i s-a făcut rău și probabil a făcut un infarct. Corpul este în frigiderul navei. A fost în Singapore, Filipine, Indonezia , Japonia. Au ajnus în China pe 7 mai. De atunci nu au descărcat nici marfa, iar chinezii nu vor să preia corpul din cauza unui eventual focar de Covid, varianta indiană și la toate intervențiile făcute și de consulat, și de avocat, și de noi, companie, ministerul de externe, ambasada Chinei la București, nu s-a găsit rezolvare, a declarat Adrian Mihălcioiu, lider SLN.

Trupul marinarului mort riscă să fie aruncat în mare

Pe 5 mai nava trebuia să ajungă la Shanghai, unde urma să treacă în proprietatea altor armatori. Numai că autoritățile chineze au transmis și ele că nu permit debarcarea decedatului decât dacă este incinerat, iar urna urma să fie repatriată . Inițial, familia comandantului a respins vehement incinerarea, a spus că vrea să îl îngroape creștinește. Apoi, când a aflat că există pericolul că trupul să fie aruncat în mare, familia și-a dat acceptul, în scris, pentru incinerare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

“După 2 săptămâni am fost anunțați că nu sunt de acord cu repatrierea și să fim de acord cu incinerarea sau înmormântarea în mare. M-a îngrozit, nu vreau să aud așa ceva, dar am fost de acord cu incinerarea măcar să aducem urna. Acum am aflat că nu mai vor nici incinerarea. Pe motiv de covid. Suntem în secolul 21, există costume speciale. Mi se pare o aberație să nu existe o posibilitate. Ultima soluție este să facem public cazul international. Nu se poate să acceptăm așa ceva. Sunt în ancora din 7 mai în faţa unui port. Autoritățile din Guanzu refuză și singura modalitate ar fi asta.

Și ne-am gândit să facem o presiune internaţional. Și echipajul este într-o situație dificilă. Nu au apă nu au mâncare. Autoritățile române? Noi am făcut și bănuim că s-au făcut demersuri. Dorința noastră este să nu ajungă aruncat în mare. Cum este interzis să arunci plastic, cum poți să arunci un om doar pentru că avut nenorocul să moară pe vapor în perioada pandemiei. Este ceva barbar, a mărturisit Gabriela Dan, soția marinarului.

Acum ultima dorință a familiei este să repatrieze rămășițele comandantului român. Fie și în varianta unei urne cu cenușă pe care să o poată îngropa acasă. Iar ultimile speranțe ale familiei se leagă de autoritățile române, dar și de cele internationale, de la care așteaptă să facă demersurile necesare în acest sens.

Urmăriți Impact.ro și pe