Trupele ruse sunt dezorganizate și militarii „plâng în luptă”, în timp ce unii au părăsit frontul. Ce mai dezvăluie mesajele soldaților

Beatrice Dumitru 02.03.2022, 09:55
Trupele ruse sunt dezorganizate și militarii „plâng în luptă”, în timp ce unii au părăsit frontul. Ce mai dezvăluie mesajele soldaților

Trupele ruse avansează foarte greu pe frontul din Ucraina și după șase zile de război nu au îndeplinit niciun obiectiv impus de Vladimir Putin la declanșarea invaziei. O companie britanică de informații a obținut 24 de ore de înregistrări cu soldații ruși de la începutul asaltului, care scot la iveală motivele pentru care armata rusă nu a cucerit niciun oraș din Ucraina.

Înregistrări cu soldații ruși

O parte din armata rusă se bazează pe telefoane mobile și pe „walkie-talkie” analogice, iar mesajele interceptate arată faptul că trupele refuză să se supună ordinelor comandamentului central, inclusiv să bombardeze orașele ucrainene, în timp ce se plâng cu amărăciune că au rămas fără combustibil sau alimente.

Trupele ruse „operează într-o dezordine completă”, moralul lor este la pâmânt și „plâng în luptă”, sugerează unele înregistrări ale soldaților din prima linie, obținute de compania britanică de informații ShadowBreak Intl., de la începutul invaziei ruse în urmă cu șapte zile.

Înregistrări video separate arată un grup de militari ruși care se îndepărtează de frontul de luptă și se întorc peste graniță, pentru că nu mai vor să lupte. Într-un mesaj text către mama sa, un soldat ar fi spus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”, relatează The Telegraph.

Trupele ruse sunt dezorganizate și militarii „plâng în luptă”, în timp ce unii au părăsit frontul. Ce mai dezvăluie mesajele soldaților
Armata rusă, nepregătită pentru război.

 

Soldații ruși refuză să se supună ordinelor

De asemenea, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că o parte a armatei ruse formată din recruți tineri a avut probleme, deoarece aceștia au fost „slab pregătiți” pentru luptă și, în unele cazuri, „au făcut găuri în mod deliberat în rezervoarele de combustibil ale vehiculelor lor” pentru a se asigura că nu vor ajunge în prima linie.

Conversațiile interceptate scot la lumină confuzia trupelor cu privire la atacarea țintelor în zonele civile și arată stresul și frustrarea din cauza lipsei de provizii. Într-o înregistrare, un soldat, aparent vorbind de la centrul de comandă, spune: „Vom acoperi orașul cu foc de artilerie”.

Urmează apoi un schimb tensionat de replici și pare că soldatul nu vrea să se supună ordinului și îi reamintește superiorului său că civilii rebuie să fie scoși din oraș înainte ca armata să deschidă focul.  Forțele ucrainene nu au avut nicio problemă să bruieze comunicațiile rusești, care sunt adesea întrerupte de înregistrările imnului național ucrainean.

„Nu au nicio idee încotro se îndreaptă”

Fondatorul ShadowBreak, Samuel Cardillo, în vârstă de 26 de ani, a declarat că a obținut aproximativ o zi de înregistrări.

Ceea ce am descoperit este că soldații ruși operează într-o dezordine complet. Nu au nicio idee încotro se îndreaptă și cum să comunice cu adevărat între ei în mod corespunzător. Trupele se luptă să mențină comunicațiile și petrec și câte 20 de minute pentru verificarea sunetului, pentru a se asigura că pot fi auzite”, a spus Cardillo.

Mesajele trimise acasă de soldați dovedesc faptul că Moscova a convins trupele ruse că vor întâmpina puțină rezistență în Ucraina și vor fi tratați ca niște eroi cuceritori.

Ni s-a spus că vom fi întâmpinați cu brațele deschise, dar ei ne numesc fasciști”, i-a scris un soldat rus mamei sale, într-un mesaj pe care Serhii Kyilytsia, trimisul Ucrainei, l-a citit cu voce tare la ONU.

Oficialii de la Moscova au avut nevoie de cinci zile pentru a admite că există pierderi în rândul trupelor ruse și prizonieri de război în Ucraina, dar Ministerul Apărării încă nu a furnizat numărul exact.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...