Trupele ruse au reprimat revolta din Kazahstan. Președintele Tokaev: „Ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită”

Beatrice Dumitru 07.01.2022, 10:02
Trupele ruse au reprimat revolta din Kazahstan. Președintele Tokaev: „Ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită”

Considerată mult timp cea mai stabilă țară din Asia Centrală, Kazahstanul este zguduit de un val de violențe care a izbucnit din cauza scumpirii gazelor, iar demonstrațiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii actuale. Trupele ruse au ajuns joi în Kazahstan, iar președintele Kassîm-Jomart Tokaev a declarat că ordinea a fost în mare parte restabilită în țară.

„Ordinea a fost restabilită în cea mai mare parte în țară”

Kazahstanul a fost cuprins de proteste de amploare, care s-au soldat cu decese atât în rândul civililor, cât și în rândul forțelor de ordine, iar autorițăle au decretat stare de urgență timp de două săptămâni. După câteva zile de tulburări fără precedent, revolta a fost reprimată cu ajutorul forţelor militare ruse.

Președintele Kassîm-Jomart Tokaev a declarat că ordinea constituțională a fost restabilită în cea mai mare parte în țară. De asemenea, Ministerul de Interne a precizat că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați” și peste 3.000 dintre ei reținuți, în timp ce 18 polițiști au fost uciși de la începutul protestelor. Toate clădirile administrative au fost „eliberate și plasate sub protecție sporită”, cu 70 de puncte de control stabilite în toată țara.

 Trupele ruse au reprimat protestele din Kazahstan au fost. Președintele Tokaev: „Ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită”
Proteste fără precedent în Kazahstan.

A fost lansată o operațiune antiteroristă. Forțele legii și ordinii lucrează din greu. Ordinea constituțională a fost restabilită, în mare măsură, în toate regiunile țării. Autoritățile locale dețin controlul asupra situației. Dar teroriștii încă folosesc arme și deteriorează proprietățile cetățenilor. Prin urmare, acțiunile antiteroriste ar trebui continuate până când militanții sunt complet eliminați”, a declarat Tokaev, citat de Reuters.

Trupele ruse mai rămân în Kazahstan

Vineri dimineață, în piața principală din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan unde soldații au tras cu o zi înainte în protestatari, erau transportoare blindate și militari. Trupele ruse, chemate de Tokaev, au ajuns, joi, în Kazahstan pentru a susține puterea, confruntată timp de trei zile cu o explozie de furie, care s-a transformat în revolte haotice.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) număra aproximativ 2.500 de soldați și va rămâne în Kazahstan pentru câteva zile sau câteva săptămâni., deoarece susține că reprezintă o „forță de menținere a păcii”.

Violența a fost fără precedent într-un stat condus ferm încă din vremea sovietică de liderul Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a demisionat în 2019. Protestele au dus la închiderea internetului și a băncilor, în cea mai mare parte a țării. Președintele Tokaev a dat vina pentru aceste manifestații pe teroriștii pregătiți în străinătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...