Trump strânge cu ușa Iranul și semnează noi sancțiuni la adresa Teheranului: de ce e situația din regiune un butoi cu pulbere

Alexandru Ioanid 25.06.2019, 09:50
Trump strânge cu ușa Iranul și semnează noi sancțiuni la adresa Teheranului: de ce e situația din regiune un butoi cu pulbere

Președintele american, Donald Trump, a semnat noi sancțiuni la adresa Iranului, într-un context și așa tensionat, în care tensiunile se pot transforma oricând într-un dezastru. Noile sancțiuni semnate de liderul de la Casa Albă îl vizează, între alții, inclusiv pe liderul suprem Aayatollah Khamenei.

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat, luni, noi sancțiuni la adresa Iranului, după ce Teheranul ar fi doborât, săptămâna trecută, o dronă americană. Liderul de la Casa Albă insistă că Teheranul nu trebuie să-și dezvolte niciodată o armă nucleară și subliniază că va crește presiunile asupra Iranului.

Experții susțin că e nevoie, însă, de foarte multă prudență, pentru că situația din regiune se poate tranforma oricând în ceva dezastruos. Incidentul0 cu drona americană, despre care americanii susțin că a fost doborâtă de iranieni, a fost o scânteie uriașă și doar o răzgândire de moment a președintelui Trump a oprit un război în toată regula.

Liderul de la Casa Albă a recunoscut că ordonase intervenția militară în Iran, dar operațiunea a fost anulată în ultima clipă.

Trump pune presiune pe Iran, dar situația ar putea escalada într-un conflict militar

Președintele Donald Trump a insistat întotdeauna că nu se va sfii să apeleze la o intervenție militară pentru a stopa ambițiile nucleare ale Iranului. Liderul de la Casa Albă susține că Teheranul nu și-a respectat promisiunile din Acordul nuclear, motiv pentru care a decis și retragerea Statelor Unite din această înțelegere.

Situația din regiune riscă să se transforme oricând într-un conflict militar. Primele semne au apărut încă din luna mai, când mai multe petroliere au fost atacate în Golful Oman. La începutul acestei luni, au avut loc incidente similare.

America a dat vina pe Iran, dar Teheranul a nehat orice implicare. Ulterior, o dronă americană a fost doborâtă, deși, după cum susține Washingtonul, aceasta nu se afla în spațiul aerian al Teheranului.

Donald Trump a ordonant o intervenție militară în Iran, după cum a recunoscut, dar operațiunea a fost oprită în ultima clipă, tot din ordinul său. Experții susțin că un atac militar asupra Iranului poate avea consecințe dezastruoase pentru Orientul Mijlociu.

Tensiunile dintre Washington și Teheran au izbucnit odată cu retragerea Americii din Acordul Nuclear. Înțelegerea este acum una extrem de fragilă, în condițiile în care mai e ținută în picioare doar de Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia. Tocmai din cauza sancțiunilor americane, Iranul amenința că ar putea renunța la unele condiții și cerea sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Acordului.

Situația este extrem de tensionată. Peste weekend, deputații iranieni au scandat mesaje anti-americane, în plină sesiune parlamentară. „Moarte Americii!”, au spus aceștia după un atac cibernetic lansat de Statele Unite ale Americii împotriva sistemelor iraniene care controlează lansatoarele de rachete.

Urmăriți Impact.ro și pe