Trucuri pentru a plăti mai puţin la factura de gaz. Toţi românii cu centrale termice de apartament trebuie să le ştie

Cătălina Burghelea 06.11.2021, 12:19
Trucuri pentru a plăti mai puţin la factura de gaz. Toţi românii cu centrale termice de apartament trebuie să le ştie

Scumpirile din ultima perioadă au pus pe jar românii cu venituri mici și pensionarii care trăiesc de pe o zi pe alta cu o sumă modică. Din nefericire, foarte mulți români se văd nevoiți să facă economii drastice, pentru a putea trece peste iarnă. Persoanele cu centrală termică în casă sunt și ele afectate de majorările la utilități, însă puțină lume știe cum să plătească mai puțin la factura de gaz. Există o serie de trucuri pe care trebuie să le înveți.

Cum să plătești mai puțin la factura de gaze

Dacă te numeri printre românii care au centrală termică de apartament, trebuie să știi asta înainte să vină iarna. Toată lumea trebuie să aibă grijă, în primul rând, la ce setări au aceste centrale termice. O modificare tehnică banală te poate costa scump în fiecare lună, la factura la gaze, mai ales că prețul lor a crescut în ultima perioadă. Așadar, există o greșeală pe care foarte mulți români o fac la centralele termice, iar acest lucru poate crește substențial factura la gaze.

Ce trebuie să știe toți românii cu centrale termice

Problemele la sistemul de termoficare sunt tot mai mari, așa că din ce în ce mai mulți români iau decizia să își instaleze centrale termice în propriile locuințe, însă omit un lucru. Unele setări vin cu costuri suplimentare la factura de gaze.

Greșeala pe care multă lume o face în sezonul rece

Orice centrală termică de apartament se poate strica din cauza unor setări greșite. Totodată, aparatul poate să consume mai mult gaz, dacă nu ești atent, iar la final de lună te poți trezi cu costuri mai mari la întreținere.

Cele mai tari trucuri pentru costuri mai puține la întreținere

Astfel, pentru a avea o locuință încălzită pe toată perioada sezonului rece cu cele mai mici costuri, trebuie să setezi centrala termică într-un mod corect. Cel mai des întâlnită greșeală este setarea unei temperaturi neadecvate, ce poate duce la costuri mai mari la factură.

Cum trebuie setată centrala de apartament

Centrala termică de apartament trebuie să fie setată întotdeauna la o temperatură de aproximativ 23 de grade, pe timp de noapte. Ziua, este necesar să optezi pentru 20 de grade. De asemenea, în zilele în care nu ești acasă, pentru o funcționare cât mai bună și pentru a face economie la facturi, aparatul poate să fie setat la 17 grade Celsius.

Sfaturi recomandate de specialiști

Un alt truc care te ajută să faci economie la întreținere presupune să nu pornești căldura în cazul în care aerisești sau ai ferestrele deschise, deoarece asta va suprasolicita centrala să mențină temperatura programată. Încearcă, pe cât posibil, să nu setezi o temperatură prea mare nici pentru apa caldă, deoarece centrala termică va avea nevoie de mai mult gaz pentru a încălzi apa respectivă.

Specialiștii mai spun că trebuie să acorzi atenție și la izolația casei pe care vrei să o încălzești. Apartamentele izolate termic păstrează mai bine căldura și reduc cu mult costurile de încălzire pe timp de iarnă. Așa eviți facturile umflate!

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...