Trucul viral care te ajută să nu curgă mâncarea pe foc. Orice gospodină trebuie să-l ştie

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 20.10.2021, 11:37
Trucul viral care te ajută să nu curgă mâncarea pe foc. Orice gospodină trebuie să-l ştie

Un truc viral te ajută să nu curgă mâncarea pe foc. Orice persoană care obișnuiește să gătească trebuie să-l știe, astfel încât să nu fie nevoită să petreacă mult timp curățând aragazul ulterior.

Ce truc împiedică mâncarea să ajungă pe aragaz

Atunci când gătitul implică fierbere, există riscul ca lichidul din oală să ajungă și pe aragaz. Însă, un truc împiedică acest lucru. Totuși, ca să fie aplicat, este necesară atenție la momentul în care conținutul s-ar putea revărsa pe foc.

Mai exact, chiar atunci când lichidul este pe punctul de a se revărsa din oală, se aruncă în ea un cub de gheață. În felul acesta, temperatura scade brusc, iar apa nu mai dă în clocot. O demonstrație a fost făcută de o gospodină pe TikTok, iar trucul a devenit viral.

Trucul viral care te ajuta sa nu curga mancarea pe foc. Orice gospodina trebuie sa-l stie
O oala aburinda in care amesteca un bucatar

Care este explicația din spatele trucului

Atunci când o oală cu apă este pusă pe aragaz, iar focul este pornit, lichidul are nevoie de un timp pentru a se încălzi, adică pentru ca temperatura să fie transferată în tot recipientul.

”Există o mulţime de avertismente de care trebuie să ţinem cont, de exemplu, dacă aruncaţi un cub de gheaţă mic într-o oală masivă cu apă clocotită, veţi răci doar o mică parte din apă, şi poate doar la o parte din suprafaţă, aşa că s-ar putea să nici nu observaţi că s-a oprit fierberea”, a explicat un specialist.

Alt truc pentru a împiedica mâncarea să ajungă pe aragaz

Un alt truc pentru a împiedica mâncarea să ajungă pe aragaz implică o lingură de lemn. Aceasta se pune pe gura vasului aflat pe foc. În acest fel, lichidul nu va mai da pe dinafară.

Explicația este că atunci când ating lingura de lemn, datorită diferenței de temperatură, bulele se transformă înapoi în lichid. Totuși, atunci când lingura se înfierbântă, trucul nu mai funcționează.

Un alt truc util în bucătărie face ca tăierea cepei să nu mai fie un chin. Tot ce trebuie făcut este să se pună ceapa în suc de lămâie. În acest fel, alinaza, enzima din ceapă ce irită ochii, este neutralizată, astfel că nu va mai provoca lăcrimare.

Alt sfat al celor mai iscusiți bucătari salvează mâncărurile în care a fost pusă prea multă sare. O felie de cartof crud pusă în oală poate absorbi sarea în exces.

Pentru cei care adoră cartofii prăjiți, este util un alt truc datorită căruia aceștia ies cu o crustă crocantă. Mai întâi, trebuie să fie aleși cartofi roșii, nu albi, pentru că cei din urmă sunt mai potriviți pentru fiert. Ulterior, cartofii curățați și tăiați trebuie lăsați timp de două sau trei minute în apă foarte rece. Apoi, se usucă bine și în final se pun în ulei încins.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...