Trucul secret al marilor bucătari pentru cei mai buni cartofi prăjiți. Așa vor ieși mereu crocanți

Andrei Simion 01.04.2023, 17:05
Trucul secret al marilor bucătari pentru cei mai buni cartofi prăjiți. Așa vor ieși mereu crocanți

Marii bucătari au un truc secret pentru a obține cei mai buni cartofi prăjiți. Doar așa vor ieși mereu crocanți la exterior și moi la interior. Aplicarea acestui pont este foarte simplă. Necesită doar puțină răbdare și atenție, astfel încât rezultatul să fie ideal.

Regulile de bază pentru cartofi prăjiți perfecți

La prima vedere, cartofii prăjiți par ușor de preparat. Se taie în bastonașe, se scufundă într-o baie de ulei și gata. Însă, aceștia pot ieși prea moi, prea uleioși sau chiar arși. Bucătarul francez Damien Desmarchelier a dezvăluit trucul folosit de el și de alți mari bucătari pentru a obține de fiecare dată cartofi prăjiți crocanți.

Cartofii prăjiți ideali sunt moi la interior și crocanți la exterior, fără să se sfărâme în tigaie. Prima regulă importantă pentru a-i obține este alegerea foarte atentă a tipului de cartofi. Cei făinoși cu miez galben sunt cei mai potriviți.

O altă regulă de bază este clătirea cartofilor pai în mai multe ape pentru a elimina cât mai mult amidon din ei. În cele din urmă, aceștia trebuie să fie puși pe un prosop de hârtie pentru a absorbi apa.

Trucul secret al marilor bucatari pentru cei mai buni cartofi prajiti. Asa vor iesi mereu crocanti
Cartofi prăjiți. Foto: unsplash.com

Pont pentru pregătirea cartofilor prăjiți

Însă, dincolo de aceste două reguli, un pont al marilor bucătari pentru pregătirea cartofilor prăjiți este adăugarea a aproximativ trei lingurițe de sare pe tigaia în care se vor prăji cartofii și lăsarea acesteia la încins timp de cinci minute.

Sarea de pe fundul tigăii are rolul de a împiedica lipirea cartofilor în timpul prăjirii. Acest truc poate fi folosit și la prăjrea cărnii de orice tip. Sarea se îndepărtează apoi cu un prosop de hârtie.

Abia după acest pas, marii bucătari toarnă uleiul. Acesta trebuie să se încingă bine înainte de a fi puși cartofii. Unii bucătari recomandă acoperirea tigăii pentru a ajuta procesul de prăjire.

Trucul pentru cartofi prăjiți crocanți

Dincolo de toate aceste recomandări, trucul marilor bucătari pentru a obține cartofi prăjiți crocanți este să seteze temperatura mai întâi la mediu, apoi să o mărească treptat.

Mai întâi, cartofii trebuie să fie lăsați la prăjit timp de șapte minute la foc mediu, adică la 160 de grade Celsius, apoi să fie scurși de ulei și puși din nou în tigaie, pentru două sau trei minute, la foc mai mare, de 180 de grade Celsius. Această a doua prăjire va face cartofii să fie crocanți la exterior.

Pentru a împiedica lipirea cartofilor pai între ei, aceștia trebuie să fie puși în tigaie în cantități mici și să fie amestecați din când în când. Sarea și celelalte condimente se presară imediat după ce s-au gătit. Sarea poate înmuia repede cartofii dacă este adăugată la mijlocul timpului de gătire.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe