Trucul pentru cea mai bună slănină în saramură. Ingredientul care nu trebuie să-ți lipsească

Ana Anitoiu 24.12.2020, 10:03
Trucul pentru cea mai bună slănină în saramură. Ingredientul care nu trebuie să-ți lipsească

Slănina în saramură este un deliciu ce poate face sărbătorile de iarnă și mai frumoase și, de altfel, poate da savoare întregului sezon rece. Se pregătește foarte ușor, din doar câteva ingrediente și ținând cont de un truc simplu. Un ingredient nu trebuie să lipsească din borcane, pentru ca gustul să iasă așa cum trebuie. Toată lumea care o va încerca se va linge pe degete!

Trucul pentru cea mai bună slănină în saramură. Ce ingrediente se folosesc

  • 1 kilogram de slănină, cu șorici și un pic de carne
  • 10 căței de usturoi, ce trebuie să fie pisați
  • 2 foi de dafin
  • 3 boabe de ienibahar
  • 1 lingură boabe de piper
  • Sare pentru murături
  • Apă

Cum se prepară slănina în saramură

Înainte de orice altceva, slănina trebuie să fie spălată bine. Apoi, trebuie să fie tăiată în bucăți potrivite, astfel încât să încapă în borcan și să fie ușor de consumat, la mesele de sărbători sau pe parcursul sezonului rece. Când bucățile sunt gata, se pun fie într-un borcan mai mare, fie în câteva borcane mai mici, după preferința fiecăruia.

După aceea, vine rândul pentru saramură. La pregătirea acesteia, trucul este să se folosească un pahar gradat, pentru a nimeri cantitatea potrivită de apă ce se toarnă într-o oală încăpătoare. Astfel, la fiecare 300 de mililitri de apă adăugați, se mai pun alți 100 de mililitri. Altfel, cantitatea de saramură va fi mai mică decât cea dorită, deoarece o parte din apă se va evapora.

Trucul pentru cea mai buna slanina in saramura. Ingredientul care nu trebuie sa-ti lipseasca
Borcane cu slanina in care este turnata saramura. Sursa foto: retete-usoare.eu

Cum se pregătește saramura pentru slănină

În oala în care a fost pusă apa, se adaugă condimentele –  boabele de ienibahar și cele de piper, precum și foile de dafin. Apoi, se lasă apa condimentată la fiert. Aceasta trebuie să clocotească pentru două sau trei minute. Abia după aceea, se adaugă sarea. Mai întâi, se pun doar două-trei linguri cu vârf de sare, la 300 de mililitri de apă. Se amestecă bine, până când se dizolvă complet. Se lasă la răcit puțin, până când se poate băga mâna în oală.

Ulterior, mai urmează un truc prin care se stabilește dacă apa este sau nu suficient de sărată. Acest test se face cu ajutorul unui ou crud, ce se pune în oala cu apă. Dacă acesta se ridică la suprafață, înseamnă că nu mai e nevoie de sare. Altfel, mai trebuie adăugat puțin din acest ingredient, până când testul cu oul iese cum trebuie.

Cum se pune slănina în saramură

După ce bucățile de slănină sunt tăiate și puse în borcan sau borcane, iar saramura este pregătită, se trece la pasul final. Se pisează usturoiul – un ingredient ce nu trebuie să lipsească – și se pune în borcanul mare sau în borcanele mai mici, în cantitate egală. Apoi, se toarnă saramura, până când fiecare borcan este plin.

Apoi, se agită bine borcanele cu slănină în saramură și se lasă la frigider pentru o săptămână. După aceea, slănina în saramură este gata să facă spectacol pentru papilele gustative! Mai ales dacă este însoțită de ceapă roșie, usturoi sau muștar și pâine de casă. Acest deliciu îi va încânta pe toți cei prezenți la mesele de sărbători.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...