Trucul pentru cea mai aromată piftie. Trebuie să știi cum se filtrează lichidul corect pentru a căpăta consistența dorită. Care este secretul pe care toate gospodinele l-au ținut ascuns până acum. Cum se prepară răcitura perfectă, pentru masa de Crăciun. Nu mulți știu trucul ăsta.
Care este trucul pentru cea mai aromată piftie. Ne apropiem cu pași repezi de sărbătoarea Nașterii Domnului, iar gospodinele și-au făcut deja meniul pentru masa de Crăciun, de pe care nu pot lipsi preparatele tradiționale românești. Pe lângă sarmale, salata de bouef, cozonac și friptură de porc, piftia este nelipsită de la mesele festive. Cum se prepară cea mai bună piftie și care este secretul pentru a o face cât mai aromată. Unii o preferă mai gelatinoasă, în timp ce alții își doresc ca piftia să fie mai bogată în carne.
Cunoscută sub numele de piftie, răcitură sau cotoroage, acesta este unul dintre cele mai iubite preparate de români, de sărbători. În Ardeal şi Banat, piftia se serveşte cu boia dulce sau iute presărată deasupra, cu hrean în oţet sau sos de hrean în smântână. Pe de altă parte, în Moldova răcitura se consumă cu mămăligă fierbinte şi ardei iute murat în oţet. În zona de sud a României, piftia se serveşte numai cu muştar. Oricare ar fi sosurile sau garniturile preferate alături de piftie, aceasta rămâne unul dintre preparatele cele mai consumate de sărbători.
Piftia este un preparat laborios, care necesită multă muncă. Cu toate că procesul este destul de minuțios, rezultatul final este atât de gustos încât va face să merite așteptarea. Cea mai bună piftie se face din picioare de porc, ciolanul de porc, urechile de porc, căpâţâna de porc și şorici. Toate părțile acestea din carne trebuie foarte bine pârlite, curăţate şi spălate înainte de a fi puse la fiert. De asemenea, pe lângă cele enumerate mai sus se foloseşte şi carne macră de porc (pulpă, spată) şi limbă de porc, scriu cei de la clickpentrufemei.ro
Pentru început, trebuie să scoți carnea din zeamă şi o lași la răcit. Mai departe, când s-a răcit alege carnea de pe oase. Înlătură grăsimea și pune bucăţile de carne macră, şorici, cartilagii, limbă alternativ pe platouri sau în castroane. Când zeama de la piftie s-a răcit, ia grăsimea întărită de la suprafaţă cu o lingură. Zeama se pune din nou pe foc. În continuare vei adăuga usturoiul zdrobit şi piperul măcinat, după gust. Înainte să dea în clocot, stinge aragazul şi lasă acoperit cu un capac timp de 10 minute. Adaugă sare, după gust.
Trucul pentru ca piftia să aibă un gust aromat și desăvârșit: pentru a obţine o zeamă clară şi curată, pune în sită un strat de tifon şi unul de vată de bumbac, atunci când strecori şi o torni peste bucăţile de carne de pe platouri. Nu uita că straturile de tifon trebuie schimbate atunci când se îmbibă prea tare cu resturile din zeamă. Asta e tot, piftia ta e gata! Las-o într-o cameră răcoroasă, până se încheagă uşor, apoi se pune la frigider, iar după câteva ore poate fi servită.