Umezeala excesivă din locuință aduce numai probleme. Dușurile fierbinți, gătitul, dar și călcatul ne aburesc locuința și ne încarcă aerul pe care îl respirăm cu vapori de apă. Chiar dacă apa este dădătoare de viață, aceasta nu este bună în exces în aerul pe care îl respirăm. Mai jos veți găsi trucuri pentru a elimina umiditatea din casă!
Umiditatea excesivă ne poate îmbolnăvi, iar pe casa noastră ar putea pune stăpânire mucegaiul, care cu greu se va mai da dus. Toate acestea din cauza umidității excesive. Dar care ar trebui să fie umiditatea ideală? Ei bine, specialiștii spun că aceasta ar trebui să fie de sitată între 30% (minimă) și 60% (maximă).
Umiditatea aerului din casă este crescută în special în timpul iernii, când temperatura din interior este ridicată şi cea de afară este scăzută. Diferenţa mare de temperatură dintre interior şi exterior duce la un condens pe geamuri, pereţi și uneori pe mobilier.
Dar cum îţi dai seama că în casa ta aerul este prea umed, fără a avea vreun aparat de măsurat umiditatea? Est simplu: pe geamuri este mai tot timpul prezent condensul, transpiri abundent, dar ai permanent o senzaţie de frig, iar unele afecţiuni respiratorii sunt mai persistente.
Dacă nu vezi detaliile acestea, îți poți achiziționa un umidometru sau termohigrometru, care îți vor spune exact care este gradul de umiditate din aerul pe cae îl respiri.
Trebuie să luăm urgent mpsuri, deoarece următorul pas este să apară mucegaiul. Acesta vine cu probleme de sănătate, în special pentru copii și poate provoca alergii, crize de astm şi eczeme.
1) foloseşte vopsele şi soluţii antiigrasie şi antiumezeală pentru pereţi;
2) cumpără un dezumidificator – acest aparat oferă o absorbţie ridicată a umidităţii din aer şi neutralizează eficient mirosurile neplăcute din locuinţă;
3) nu usca rufele în casă;
4) când găteşti, pune capac pe oală;
5) achiziţionează-ţi o hotă şi plaseaz-o deasupra aragazului;
6) aeriseşte bine baia după ce faci duş;
7) aeriseşte în fiecare dimineaţă camera în care ai dormit (lasă geamul deschis cel puţin 15 minute);
8) lasă deschise uşile camerelor din locuinţă, pentru a permite aerului să circule;
9) plasează în locuinţă diverse plante care absorb excesul de umiditate, cum ar fi iedera, feriga, crinul păcii, palmierul pitic sau Tillandsia;
10) renunţă la covoarele masive, deoarece atrag umezeala, praful şi acarienii.