Trucul folosit de un grup de români pentru a fura curent. Polițiștii au descoperit cum își reduceau consumul din telecomandă

Beatrice Dumitru 15.10.2022, 18:44
Trucul folosit de un grup de români pentru a fura curent. Polițiștii au descoperit cum își reduceau consumul din telecomandă

Criza energetică cu care se confruntă Europa a scumpit facturile la curent. Pentru a reduce costurile, un grup de români a apelat la o metodă inedită pentru a fura energie electrică cu ajutorul unei telecomenzi. Polițiștii au făct percheziții pentru a afla care era modalitatea prin care se fura curent.

Ce au descoperit polițiștii în contoare

Mai multe persoane au fost reținute în Olt, în urma mai multor percheziții efectuate, pe 13 octombrie, într-un dosar de furt de energie electrică, acțiune în care erau implicați și angajați ai firmelor furnizoare. Acestea erau bănuite de furt și deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice.

Adresele vizate sunt din localitățile: Brebeni, Crâmpoia, Caracal, Mărunței, Găvănești, Piatra-Olt și Slatina, fiind vorba atât de persoane fizice, cât și de firme, iar anchetatorii au descoperit și cum se fura curent electric. Astfel, în interiorul contoarelor era montat un dispozitiv care înrerupea înregistrarea consumului de energie cu ajutorul unei telecomenzi.

Trucul folosit de un grup de români pentru a fura curent. Polițiștii au descoperit cum își reduceau consumul din telecomandă
Curentul era furat cu ajutorul unui dispozitiv montat în contorul electric.

Din cercetări a reieșit că persoanele ar fi montat în interiorul contoarelor electrice, contra unor sume de bani, un dispozitiv telecomandat, în scopul consumării de energie electrică, din rețeaua publică, fără a fi înregistrat consumul și fără a putea fi facturată cantitatea de energie electrică consumată, prejudiciul urmând a fi stabilit ulterior”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Claudiu Șerban, citat de stiripesurse.ro.

Trei persoane au fost reținute

Nouă persoane au fost conduse la audieri, după ce la percheziții s-au descoperit și s-au ridiccat mai multe mijloace de probă. Trei dintre persoanele duse la audieri sunt bănuite că montau în contoarele electrice dispozitivele care împiedicau înregistrarea consumului și au fost reținute pentru 24 de ore.

În urma probatoriului administrat, în aceeași zi, pe numele a trei persoane au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, acestea fiind introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, urmând ca în cursul zilei de azi, 14 octombrie 2022, să fie prezentate instanței de judecată, cu propuneri legale”, a mai precizat Poliția Olt.

De-a lungul timpului, polițiștii au descoperit și alte metode prin care se poate fura curent electric. Există persoane care dețin programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumator. Scopul acestei modificări ar fi introducerea unui index de consum mai mic față de cel real.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...