Trucul cel mai simplu pentru a curăța cartofii fierți în coajă. N-o să mai folosești o altă metodă

Iancu Andreea 05.12.2020, 10:10
Trucul cel mai simplu pentru a curăța cartofii fierți în coajă. N-o să mai folosești o altă metodă

Cartofii fierți în coajă sunt o metodă simplă și sănătoasă de a consuma aceste legume. Însă decojirea lor poate deveni o corvoadă pentru gospodine. Folosind însă un truc simplu, vei putea să te bucuri mai repede de savoarea legumelor fierte.

Trucul care te ajută să cureți cartofii fierți în coajă în mod rapid

Numeroase preparate românești au la bază cartoful. Deși inițial acesta era considerat toxic și nu era consumat sub nicio formă, s-a descoperit faptul că leguma aduce numeroase beneficii sănătății, fiind bogat în vitamine, minerale și fitochimicale ce țin bolile departe. Totuși, este esențial să consumăm cartoful în cel mai potrivit mod pentru a beneficia de toți acești nutrienți. Iar modul simplu, rapid și sănătos de a o face este să mâncăm cartofii fierți în coajă.

Acest preparat presupune însă mult timp la dispoziție și răbdare pentru a înlătura coaja. În timp ce mulți preferă să curețe cartofii încă de la început, alții preferă aroma conferită de fierberea direct în coajă a legumei. Pentru că în urma fierberii ea este extrem de greu de eliminat, iată un truc simplu care îți va fi de ajutor data viitoare când gătești cartofi.

Tot ceea ce trebuie să faci este să speli bine cartofii și înainte de a-i pune la fiert să îi crestezi pe mijloc, realizând un cerc în jurul fiecăruia, cu un cuțit. Pune-i la fiert, iar la final, după ce te-ai asigurat că sunt făcuți, așază oala sub jetul de apă rece. Lasă-i câteva minute și apoi vei observa cât de ușor vei putea să îi decojești.

Cum decojești ouăle fierte folosind un truc simplu

Curățarea ouălor poate fi dificilă, în special în privința acelora proaspete, care au un pH scăzut de albumină, ceea ce determină aderența albuminei la membrana învelișului interior. În mod normal, ouăle cele mai ușor de decojit sunt cele care au stat câteva zile la frigider și au ajuns la un pH de 9,2. Totuși, dacă trebuie să gătești ouă proaspete și nu îți dorești bătăi de cap, încearcă o metodă simplă cu bicarbonat de sodiu.

Atunci când pui ouăle la fiert, asigură-te că adaugi și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Astfel, apa în care se gătesc ouăle va deveni alcalină. Chiar dacă vor fi mai simplu de decojit, ține cont că ouăle vor avea o aromă mai intensă de sulf în urma acestui truc. Vei beneficia însă de mai puțin timp petrecut în bucătărie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...