Trucul care te răcorește pe loc în zilele toride de vară. E folosit în Marina Angliei de multe decenii

Andra Daoud 21.06.2022, 21:42
Trucul care te răcorește pe loc în zilele toride de vară. E folosit în Marina Angliei de multe decenii

Europa se confruntă cu un val de caniculă, iar temperaturile sunt în creștere și în România. Este abia începutul, anunță meteorologii, care estimează temperaturi de până la 40 de grade Celsius în perioada următoare. Pentru a învinge canicula și a suporta mai ușor temperaturile extreme, oamenii au la dispoziție câteva trucuri, unul dintre ele fiind aplicat și de militarii din Marina Regală a Marii Britanii.

Trucul care te ajută să te răcorești pe loc în zilele toride

În zilele cu temperaturi caniculare, este important să respectăm anumite reguli pentru a suporta cât mai bine căldura. Specialiștii recomandă să evităm să ieșim din casă la orele amiezii, când este cel mai cald, să bem multă apă și să ne protejăm cât mai bine împotriva arsurilor solare și a insolației.

Cremele cu factor de protecție solară, pălăriile, ochelarii de soare și hainele subțiri, deschise la culoare, din materiale naturale, sunt aliații de nădejde ai tuturor în zilele toride. De asemenea, nu uitați că atunci când este cald afară trebuie să vă hidratați corespunzător și să beți în jur de 2 litri de apă pe zi.

Băile și dușurile cu apă mai rece vă ajută să vă răcoriți, iar ventilatoarele și aparatele de aer condiționat sunt de mare ajutor în orice locuință sau spațiu în care vă desfășurați activitatea. De asemenea, aveți la îndemână un truc pe care ofițerii din Marina Regală îl aplică pentru a se răcori, de mai bine de 30 de ani. Aceștia își scufundă mâinile în apă rece și funcționează de minune pentru a face față caniculei.

Trucul care te racoreste pe loc in zilele toride de vara. E folosit in Marina Regala a Angliei de multe decenii
Introducere mainilor in apa rece te ajuta sa te racoresti in zilele toride

Ce efect are introducerea mâinilor în apă rece

Motivul pentru care metoda aplicată de cei din Marina Regală este eficientă are și o explicație. S-a demonstrat că apa rece ajută la scăderea temperaturii corpului, chiar și dacă introducem doar mâinile în ea. Pentru fiecare 10 minute în care scufundați mâinile în apă a cărei temperatură este de 15 grade, scade temperatura corpului cu un grad.

Un alt mod de a vă răcori este să aplicați apă rece și pe față, pe ceafă și pe picioare, dacă nu aveți posibilitatea de a face un duș cu apă rece. Atunci când stați în casă, trageți draperiile sau acoperiți ferestrele, pentru a împiedica să bată soarele în ele la orele de vârf. Astfel evitați ca în locuință să se facă efectul de seră.

Dacă folosiți instalația de aer condiționat, mențineți o temperatură ambientală plăcută, însă nu foarte scăzută. Diferența de temperatură față de mediul exterior nu ar trebui să fie mai mare de 10-15 grade Celsius, spun specialiștii. Dacă nu aveți aer condiționat, dar aveți un ventilator, o metodă bună de a vă răcori este să puneți o tăviță cu gheață în fața lui. În acest fel, aerul va fi mai rece și efectul se va simți imediat.

Urmăriți Impact.ro și pe