Trei utilizări prea puţin cunoscute ale bicarbonatului de sodiu. Orice gospodină trebuie să ştie aceste trucuri

Iancu Andreea, Mihai Cheleș 09.02.2021, 15:38
Trei utilizări prea puţin cunoscute ale bicarbonatului de sodiu. Orice gospodină trebuie să ştie aceste trucuri

Bicarbonatul de sodiu reprezintă asul din mânecă al tuturor gospodinelor. Util nu doar în bucătărie, ci și în gospodărie, acesta poate face minuni dacă știi cum să îl folosești în favoarea ta. Deși a devenit tot mai cunoscut pentru trucurile incredibile în care este ingredientul principal, există încă utilizări ale bicarbonatului de sodiu prea puțin cunoscute.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu

Există multiple utilizări ale bicarbonatului de sodiu, însă puține gospodine reușesc să le cunoască. În mod normal, majoritatea apelează la acest ingredient atunci când prepară prăjituri, în bucătărie, însă puțini știu că bicarbonatul de sodiu este extrem de versatil. El poate fi utilizat într-o mare măsură pentru toată gospodăria. De la ajutor la curățenie, până la includerea sa în produsele cosmetice sau ca ingredient natural în prepararea produselor non-toxice, bicarbonatul este un real ajutor în casă.

Acest ingredient reușește să elimine petele greu de curățat, funcționează drept odorizant natural, împrospătează încăperile sau obiectele, absorbind mirosurile neplăcute, are capacități de albire și dezinfectare a suprafețelor și este extrem de prietenos cu mediul și membrii familiei, inclusiv cu animalele. Astfel, poți renunța fără griji la soluțiile toxice de curățare sau la produsele de înfrumusețare pe care obișnuiai să le cumperi și să te aprovizionezi cu bicarbonat de sodiu.

Soluțiile pe bază de bicarbonat, utile în gospodărie
Soluțiile pe bază de bicarbonat, utile în gospodărie

Trei trucuri pe bază de bicarbonat de sodiu despre care nu știai

  • Stinge focul provocat de ulei/grăsime – Deși pare incredibil, bicarbonatul de sodiu se regăsește pe lista de componente ale extinctoarelor. El are un rol important în stingerea focului datorită faptului că reacționează în contact cu căldura. Bicarbonatul produce dioxid de carbon atunci când este supus unor temperaturi ridicate și deci ajută la diminuarea și stingerea flăcărilor. Poți să folosești recipiente cu bicarbonat de sodiu în preajma aragazului și cuptorului tău pentru a te asigura că, în cazuri extreme, poți opri imediat o flacără.
  • Te scapă de mirosul valizelor vechi – Valizele de călătorie sunt, în general, utilizate doar o dată sau de două ori pe an, în concediu. Acesta este și motivul pentru care ele capătă un miros neplăcut pe parcursul depozitării îndelungate. Dacă vorbim despre o geantă de voiaj veche, pe care însă ți-o dorești drept companion în următoarea călătorie, sigur te confrunți cu aceeași problemă – mirosul neplăcut. Aici intervine bicabonatul, care te poate ajuta să elimini aceste mirosuri. Ai nevoie doar de o cantitate generoasă de bicarbonat, pe care trebuie să o presari în interiorul valizei. Închide capacul și lasă pulberea să acționeze timp de câteva zile. La final, aspiră bicarbonatul și aerisește geanta în bătaia razelor soarelui.
  • Curăță peria şi pieptenele – Chiar dacă obișnuiești să nu împarți acest obiect intim, peria sau pieptenele tău se poate murdări. Pentru a reuși să cureți și să dezinfectezi accesoriul ai nevoie să îl înmoi într-o soluție pa bază de bicarbonat. Folosește trei căni de apă caldă și două lingurițe de bicarbonat de sodiu. Înmoaie peria sau pieptenele în această soluție și asigură-te că folosești și mișcări energice, pentru ca ea să acționeze și între dinții periei. Lasă la înmuiat timp de 30 de minute și apoi clătește totul bine.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...