Trei mari puteri ale lumii își unesc forțele. China pare să fie principala vizată

Andra Daoud 07.04.2022, 09:00
Trei mari puteri ale lumii își unesc forțele. China pare să fie principala vizată

Trei mari puteri occidentale își unesc forțele și și-au propus să dezvolte rachete hipersonice, în cadrul unui parteneriat de securitate. Cele trei țări vor dezvolta proiecte comune pentru a pune la punct un sistem eficient, iar momentul nu este ales întâmplător, ci are legătură cu rachetele hipersonice dezvoltate de China și de Rusia. Cum au primit vestea oficialii de la Beijing și ce au transmis.

Trei mari puteri ale lumii își unesc forțele

Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Australia fac front comun în fața agresiunilor Rusiei. Potrivit BBC, cele trei țări vor să dezvolte un sistem de rachete hipersonice, în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Guvernului britanic.

Cele trei țări au lansat anul trecut un parteneriat de securitate pe care China l-a contestat vehement. SUA și Australia au deja un plan comun pentru a dezvolta rachete hipersonice, iar Marea Britanie se va alătura și ea. Guvernul condus de Boris Johnson a transmis că programul are un scop strict defensiv.

Cu toate acestea, vestea nu a fost deloc bine primită de China, care a ținut să avertizeze că există riscul izbucnirii unor conflicte precum cel dintre Rusia și Ucraina. Oficialii de la Beijing au sugerat că, în contextul crizei actuale, ar fi indicată mai degrabă o abținere.

Oricine vrea să nu observe o reeditare a crizei din Ucraina ar trebui să se abţină de la a face lucruri care ar putea atrage alte părţi ale lumii într-o astfel de criză”, a avertizat ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, citat de Reuters.

Trei mari puteri ale lumii își unesc forțele. China pare să fie principala vizată
SUA, Marea Britanie și Australia au semnat un parteneriat anul trecut

China se teme de un nou Război Rece

Nu este prima dată când China își exprimă dezaprobarea cu privire la parteneriatul celor trei țări. În ultimele luni, Beijingul a atras atenția că există riscuri provocare de achiziționarea de submarine nucleare de către Australia.

La finalul anului trecut, președintele chinez Xi Jinping a avertizat că tensiunile provocate de parteneriatul de securitate AUKUS ar putea duce la apariția unei abordări specifice Războiului Rece în zona Asia-Pacific:

Regiunea Asia-Pacific nu poate şi nu trebuie să alunece spre confruntările şi diviziunile din era Războiului Rece”, declara Xi Jinping în noiembrie 2021.

SUA au amplificat activitățile militare în regiunea Asia-Pacific, ca urmare a tensiunilor cu Administrația de la Beijing. Americanii vor să intensifice parteneriatele comerciale și de apărare cu țări asiatice, pentru a limita influența Chinei.

Statele Unite au testat o rachetă hipersonică în luna martie

Statele Unite au testat o rachetă hipersonică în luna martie, chiar înainte de turneul președintelui prin Europa, potrivit unui oficial din sistemul de apărare. Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) ar fi fost lnsată de pe un bombardier B-52, în largul coastei de vest, transmite CNN. Tehnologia de lansare a fost compusă dintr-un motor care a accelerat racheta la viteză mare și un al doilea motor care a propulsat-o la viteze hipersonice.

Potrivit oficialului, care a fost destul de rezervat în a oferi detalii despre testarea rachetei, aceasta a zburat la peste 18.000 de metri altitudine, pe o distanță de peste 480 de kilometri. Americanii au testat racheta la scurt timp după ce Rusia a susținut că a lansat propria rachetă hipersonică în timpul invaziei din Ucraina și că aceasta a lovit un depozit de muniție din vestul țării.

 

Urmăriți Impact.ro și pe