Trei apartamente de lux, ridicate în centrul Clujului de familia Eram-Esca. Primarul Emil Boc este încântat de proiect

Elena Avramescu 14.07.2021, 11:31
Trei apartamente de lux, ridicate în centrul Clujului de familia Eram-Esca. Primarul Emil Boc este încântat de proiect

Trei apartamente de lux, ridicate în centrul Clujului de familia Eram-Esca. Apartamente ce vor fi închiriate în regim hotelier și fac parte dintr-un complex amenajat de familia Eram-Esca în centrul Clujului. În plus, proiectul a fost deja avizat de Comisia de Urbanism.

Trei apartamente de lux, ridicate în centrul Clujului de familia Eram-Esca

Astfel că proiectul imobiliar pentru amenajarea acestui aparthotel pe strada Fortăreței din centrul Clujului a primit aviz pozitiv în ședința Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), ce a fost ținută marți. În plus, beneficiar al proiectului este nimeni alta decât familia prezentatoarei de știri Andreea Esca.

Planul urbanistic de detaliu (PUD) a fost dezbătut astăzi și prevede demolarea parțială a unui imobil existent, după care extinderea, etajarea, refațadizarea și reabilitarea imobilului de pe strada Fortăreței, numărul 2. Vorbim despre două parcele de teren, cea mai mare dintre ele având 439 de metri pătrați, iar a doua aproximativ 170 de metri pătrați.

În plus, clădirea cea mai mare va avea suprafața desfășurată de 877 de metri pătrați, iar cealaltă de 251 de metri pătrați. S-a aflat că proiectul a fost anterior avizat de comisia de monumente, deoarece pe amplasament se află și o casă din secolul XIX, cu valoare de patrimoniu.

În conformitate cu prevederile PUG şi Regulamentului de Urbanism al municipiului Cluj Napoca, amplasamentul este inclus în intravilanul localității Cluj-Napoca, în interiorul perimetrului de protecție avalorilor istorice și arhitectural-urbanistice, în zonă arheologică protejată, aflat în coproprietate privată. Conform anexei 5 din Regulamentul Local de Urbanism, înscris la nr. crt. 306, pe amplasament este o clădire cu valoare artistică ambientală – casă din secolul XIX cu valoare de patrimoniu 2 ( pentru această categorie e interzisă desființarea totală sau parțială, modificarea expresiei arhitecturale, alterareaelementelor arhitecturale caracteristice), găsim notat în proiect.

Acest proiect prevede demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est, iar celălat corp al clădirii urmează să fie înălțat cu un etaj nou și mansardă. Per total, trei apartamente vor fi amenajate pe cele trei niveluri rezultate.

Proprietarii doresc demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est și care parazitează zidul de împrejmuire, eliberând astfel o porțiune de teren care va asigura iluminat, aerisire și o impresie generală mai bună pentru restul dezvoltării. Pe calcanul de pe latura vest se va construi un etaj nou și mansardă peste corpul subsol și parter existent, într-o manieră care va păstra intacte bolțile de cărămidă ale încăperilor existente. Pe latura din sud se va construi un corp îngust și înalt pentru scara principală de acces la noul etaj. De aici o altă scară dedicată va urca la mansardă. La fiecare nivel se va amenaja un apartament (3 apartamente în total), iar la subsol boxe de depozitare, mai găsim notat în documentație.

Primarul Emil Boc a fost prezent în ședința comisiei de urbanism și a fost surprins să audă că beneficiarul proiectului este familia Eram-Esca. Astfel că a ținut să-i transmită vedetei TV salutări, prin intermediul avocatului beneficiarului, Nicolae Aldea, și a invitat-o să se mute în orașul de pe Someș. În plus, primarul a lăudat proiectul și a spus că va aduce un plus de calitate zonei centrale a orașului.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...