Trecutul nebănuit al cancelarului Austriei. Cum și-a început cariera Karl Nehammer și ce legături are cu serviciile secrete de informații

Anca Manolica 09.12.2022, 00:17
Trecutul nebănuit al cancelarului Austriei. Cum și-a început cariera Karl Nehammer și ce legături are cu serviciile secrete de informații

În ultimele zile, cu toții am fost martori ai deciziei de neînduplecat Austriei de a-și da votul negativ în privința intrării României în Spațiul Schengen. Și iată că acest lucru este acum oficial. Joi, 8 decembrie, Viena și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a votat împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație în cadrul Consiliul JAI de la Bruxelles. Cine este cancelarul autriac, cel care i-a dat o nouă întâlnire țării noastre anul viitor.

Totul despre cancelarul austriac, Karl Nehammer

Karl Nehammer este actualul cancelar al Austriei. Cu trei zile înainte de a fi învestit în funcția de cancelar, la 6 decembrie 2021, a devenit președintele director al Partidului Popular Austriac (ÖVP). Anterior, a fost ministru de Interne între 2020 și 2021, secretar general al ÖVP între 2018 și 2020 și membru al Consiliului Național între 2017 și 2020.

Născut la Viena, Nehammer, în vârstă de 49 de ani, a crescut într-o familie catolică și conservatoare din Viena. A absolvit liceul în 1992, după care a fost voluntar un an în Forțele Armate austriece, înrolându-se în cele din urmă până în 1996 și obținând gradul de locotenent. A ajuns până la rangul de locotenent superior, dar a părăsit armata pentru a lucra în domeniul comunicării politice și pentru a urma o carieră în cadrul partidului ÖVP.

Din 1997, Nehammer a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării, dar și ca formator pentru comunicare strategică, printre altele pentru Institutul de Formare Profesională (BFI) și Academia Politică a ÖVP.

A fost ministru de Interne în cel de-al doilea guvern Kurz

Pe timpul mandatului său de ministru, sub conducerea lui Sebastian Kurz, guvernul austriac a adus la mijlocul anului 2020 acuzații împotriva unei persoane care mărturisise că a spionat pentru serviciile secrete ale Turciei. Deși a fost unul dintre cei mai de încredere executanți ai lui Kurz, acesta nu a făcut niciodată parte din cercul său interior care a fost cuprins de scandal de deturnare de fonduri și dezinformare.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer
Cancelarul austriac, Karl Nehammer

Atunci când Kurz a anunțat că se va retrage complet din politică, iar succesorul său în funcția de cancelar, Alexander Schallenberg, s-a oferit să își elibereze funcția, conservatorii l-au ales rapid pe Nehammer drept noul lider al partidului. Acesta a profitat atunci de ocazie pentru a numi noi miniștri de interne, finanțe și educație, reiterând în același timp că va „ține linia” atunci când vine vorba de pozițiile dure ale ÖVP privind migrația și securitatea.

Astfel, în politica de imigrație, Karl Nehammer, în calitate de ministru de Interne, a implementat cursul restrictiv pe care Partidul Popular Austriac îl urmărește de mulți ani. De altfel, el este considerat un susținător puternic al politicii de refugiați a lui Sebastian Kurz.

Soția lui este membră a aceluiași partid

Tatăl a doi copii, acesta este căsătorit cu fiica unei cunoscute prezentatoare de televiziune, cu Katharina Nehammer. Membră a ÖVP și ea, cei doi au fost criticați la începutul anului 2020 după ce aceasta, pe vremea când Karl Nehammer ocupa funcția de ministru de Interne, a fost numită purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății din Austria, a acuzat guvernul că a pus politica de interne și de apărare „în mâinile unei singure familii”. Ulterior, iulie 2020, soția cancelarului austriac a început să lucreze în sectorul privat în domeniul relațiilor publice.

Cu toate acestea, au continuat criticile cu privire la faptul că este însoțit în călătoriile sale externe de către soție și de către consilierii angajați de partid. Însă, el a ținut să sublinieze faptul că aceștia și-au achitat separat cheltuielile.

Citește și: România ratează intrarea în Schengen. Primele reacții ale președintelui Iohannis și premierului Ciucă după ce Olanda și Austria au votat împotrivă

Karl Nehammer a fost, totodată, primul președinte european care s-a întâlnit față în față cu președintele rus Vladimir Putin, după izbucnirea războiului în Ucraina. El a transmis atunci că își propune să acționeze ca un „constructor de poduri” între Moscova și Kiev, spunând că încearcă să facă „tot ce este posibil pentru a face ca războiul să înceteze” și pentru „a se asigura că se fac pași în direcția păcii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...