Editorial Alin Buzărin

Treceți la școală, că ați chiulit destul!

Alin Buzărin 14.05.2021, 17:23
Treceți la școală, că ați chiulit destul!

Cu riscul de a deveni nepopular, nu văd de ce s-ar continua cu învățământ online acolo unde se umblă fără mască pe stradă, și încă toată noaptea. De luni, 17 mai, 2,6 milioane de copii și tineri se vor întoarce la școală. Acolo unde incidența e de sub 1 la mie, nu și în București, unde încă aveam vineri după-amiază 1,21. Cifră excelentă pentru îmbulzeală în hypermarket, pentru un șpriț temeinic vineri seara la o terasă sau chiar într-un interior de restaurant, dacă se face răcoare. Dar riscantă, nu-i așa?, pentru niște ore de limba română, istorie, algebră sau botanică. Și de-a dreptul nocivă dacă e vorba de niscaiva extemporale. Doar ne aducem aminte de crunta amenințare a profesorilor adolescenței noastre: ”Ia scoateți voi o foaie de hârtie..”

Supcarpații în pijama

Sigur că elevilor nu le prea convine, e deja mijlocul lui mai, încă o lună până la vacanța de vară. Ce să ne mai încurcăm, trebuie să stăm câte doi în bancă, nu e spațiu, colegului de alături îi cam curge nasul, cel din față n-a făcut duș, iar cel din spate a mâncat ceapă… Era mai bine acasă, online, mai ales pentru cei care au ore (termenul ”învață” e prea pretențios) după amiaza. Se trezeau dincolo de prânz (după ce se vor fi culcat în zori, pe lumină), și puneau în practică, mulți dintre ei, sistemul de învățământ în pijama.

Tableta mergea, doamna vorbea despre Subcarpați, despre Slavici sau poate despre războaiele punice în vreme ce ”Școlerul” online al mileniului trei stătea cu prietenii pe Insta sau pe Whatsap, apel video. Și uite așa s-a terminat anul școlar trecut (martie-iunie) și uite că la fel e pe cale să se termine și cel în curs.

Treceti la scoala, ca ati chiulit destul!
Elevi cu masti de protectie la scoala

Tema de la hypermarket

Asta se întâmpla în cazul fericit al unor profesori conștiincioși. S-a întâmplat nu o dată ca doamna profesoară să rămână subit fără bulion, oregano sau detergent de vase și să dea fuga la cumpărături. Și știți cum e acolo. Te duci să iei două chestii și umpli un coș. Îți propui să stai zece minute și ieși peste trei ore, după ce-ai vizitat și magazinele de parfumuri, și farmacia, te-ai uitat și ce modele noi de telefoane au mai apărut.

Dacă domnului sau doamnei profesoare i-au început orele între timp, nicio problemă, intră un minut pe aplicație și le dă elevilor ceva de lucru. Nu-i problemă că în spate se vede peisajul de la raionul de legume-fructe, ora următoare, cu altă clasă, se vor vedea imagini de la detergenți sau de la hrană pentru animale.

Timpul trece, leafa merge. Hai cu 0,99!

Nu râdeți, că nu e de râs! De mai bine de un an, mulți dintre elevi se fac că învață și mulți dintre profesori se fac că muncesc. Iar în învățământ lefurile nu mai sunt tocmai mici. Există materii și materii, unii își fac treaba chiar și în condiții dificile, dar oare cum s-or fi desfășurat, de exemplu, orele de muzică în ultimele 15 luni? S-a cântat pe tabletă? S-a arpegiat online? Sau cele de educație fizică… Iar oamenii aceștia au primit 15 salarii intergale, plus concedii plătite, au încasat zeci de mii de lei, poate și spre o sută de mii unii…

Se vor găsi părinți care să spună că li se infectează copiii, că bântuie Covidul în școli, că e mizerie la toalete, că nu mai avea rost să ne încurcăm cu mersul la școală pentru câteva săptămâni și că mai bine se încheiau mediile așa, online, și din toamnă mai vedeam noi ce mai făceam. Nu mai făceam nimic din toamnă! Observam doar cum ni se topesc copiii în pijamale până după-amiaza, cum nu știu să-și drămuiască timpul, cum se prelinge din ei și bruma de carte pe care o învățaseră într-un sistem educațional care chiar și așa, la modul fizic, are multe neajunsuri.

Să ne rugăm ca acel 1,21 al Bucureștiului să devină cât mai repede 0,99! Chiar și pentru o lună, chiar și pentru o săptămână, chiar și pentru o singură zi, copiii tot trebuie să meargă la școală!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...