Tratament inuman într-o cunoscută fabrică din Iași. De ce muncitorii au început să vomite și să leșine

Elena Avramescu, Ștefan Olteanu 27.05.2021, 15:18
Tratament inuman într-o cunoscută fabrică din Iași. De ce muncitorii au început să vomite și să leșine

Tratament inuman într-o cunoscută fabrică din Iași. Cel care a făcut declarațiile îngrijorătoare a fost Ion Lungu, un angajat de la fabrica BorgWarner, fosta Delphi Technologies. Bărbatul a dezvăluit faptul că a fost terorizat zi de zi de superiori, numai cu scopul de a-l provoca. Povestea de „groază” a început imediat după ce a cerut o mărire de salariu.

Tratament inuman într-o cunoscută fabrică din Iași

Mai multe detalii îngrijorătoare au ieșit la suprafață în legătură cu activitatea de la fabica de componente BorgWarner, care are sediul în comuna Miroslava, județul Iași. Se pare că angajații fabricii de componente auto au hotărât să rupă tăcerea după ce au fost supuși unei adevărate torturii pishice aplicate de șefi doar ca să-i facă să renunțe și să depună demisia. Unul dintre angajații supuși unui asemenea tratament este Ion Lungu, în vârstă de 56 de ani, care lucrează în companie de aproximativ 6 ani.

Bărbatul a spus că totul a început după ce a dorit o promovare după mai mulți ani de muncă, dar și după ce s-a luptat pentru colegi săii ca să obțină al treisprezecelea salariu. Însă atitudinea de sindicalist i-a provocat o groază de neplăceri. Într-o zi, din cauza stresului, a descoperit că s-a îmbolnăvit de lichen plan, fiind o boală autoimună, ce se manifestă printr-o iritație profundă a pielii, generată de dereglarea sistemului imunitar.

Tratament inuman intr-o cunoscuta fabrica din Iasi
Muncitorii unei fabrici din Iasi

Eu am un salariu de 2.600 de lei brut și lucrez de atâția ani. Sunt operator la pompele de benzină. Același salariu îl primește și un angajat nou. Am cerut doar să fiu promovat. Am vorbit cu managerul. Când să-i spun de promovare, mi-a spus că bunicii lui îi este greu și că la Cluj un operator câștigă 900 de lei. Mi-a spus «domnul Lungu, la toți ne este greu». Apoi am ajuns la cabinet cu tensiunea crescută. Nu am avut ce face, și am ajuns la directorul mare de la Iași, George Condrea.

I-am spus despre ce este vorba și a chemat pe cineva de la personal, care mi-a spus să mă întorc la treabă. De atunci, șicanările au fost mult mai dese. De o lună au o altă tactică. Îți fac referate în lipsă, nu te anunță și te trezești cu trei referate și dat afară. Am fost anunțat când am fost la spital, am avut concediu medical timp de trei zilea, a spus bărbatul, potrivit BZI.

Reprezentanții Borg Warner consideră ca indisciplină prezența angajatului la cabinetul medical din companie, însă Ion Lungu susține că muncitorii de la BorgWarner sunt supuși unor tratamente inumane în timpul orelor de lucru.

Eu am făcut un accident vascular în fabrică în anul 2018. Pe data de 21 mai 2021 am vomat și am leșinat pentru că instalația de climatizare nu mai funcționa. Efectiv ne sufocam. Nu am fost numai eu afectat, și alți colegi au vomat. Trebuia să ieși imediat din clădire. Sunt zile când nu funcționează senzorii de alarmă. Suntem mulți angajați pe metru pătrat. Punctele de lucru sunt cele mai aglomerate. La hala de sudură e dezastru, e ca la nebuni. Cei noi nu rezistă mai mult de două săptămâni, a mai spus angajatul companiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...