Transportoarele blindate americane Bradley, zărite în Polonia. Acestea se află în drum spre Ucraina

Elena Avramescu 23.01.2023, 09:34
Transportoarele blindate americane Bradley, zărite în Polonia. Acestea se află în drum spre Ucraina

Întâlnirea de duminică a cancelarului Scholz cu președintele francez Emmanuel Macron a venit la pachet cu vești cât nu se poate de bune pentru ucraineni. Astfel că ministrul german de externe a anunțat că Berlinul va permite altor state să doneze tancuri Leopard Ucrainei, iar Emmanuel Macron a declarat că sunt șanse mari ca Franța să ia în calcul posibilitatea de a trimite Kievului tancuri.

Polonia trimite transportoare blindate americane Bradley în Ucraina

Situația nu este prea bună în rândul victimelor, atât în Ucraina cât și în Rusia, unde conform estimărilor Norvegiei, până acum sunt peste 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra rusă şi aproximativ 100.000 în cea a ucrainenilor.

Momentan, regiunea Bahmut este cea mai afectată de luptele intense, deoarece rușii atacă în valuri, iar ucrainenii se luptă să reziste de zor, cu toate că orașul a fost aproape distrus şi soldații sunt epuizați după săptămâni la rând petrecute în prima linie.

„Pentru moment, rezistăm. Luptăm cu mitraliere împotriva tancurilor, vom vedea ce va fi. Câtă vreme avem spirit de luptă, vom lupta”, a declarat Dmytro, un soldat ucrainean.

Mai sunt doar câteva clădiri care au rămas în picioare în urma bombardamentelor care durează de luni întregi, astfel că nu este de mirare că majoritatea localnicilor au plecat. Cu toate acestea, printre ruine se află și oameni care abia supraviețuiesc de la o zi la alta.

„Oamenii au fugit în Dnipro, rușii i-au bombardat și acolo. Se moare, au fugit ca să scape, a fost un bombardament și niște oameni au murit. Unde să ne mai ducem? O rachetă poate să cadă oriune în Ucraina”, o localnică din Bhamut.

Kievul este destul de temător în privința faptului că Rusia va ataca destul de curând Ucraina pe mai multe fronturi, fiind vorba despre cel din apropiere de Belarus, dinspre Belgorod și cel din sud, dinspre Crimeea, acestea fiind zonele unde ar putea aduna un număr destul de mare de trupe, după cum a declarat un consilier al președintelui Zelenski. Astfel că ucrainenii necesită armament greu pentru a putea face față noilor atacuri.

Transportoarele blindate americane Bradley, zarite in Polonia
Transportoarele blindate americane Bradley, zarite in Polonia

„Avem nevoie de arme astăzi, pentru că mâine orașul ăsta ar putea fi deja distrus. Și, dacă așteptăm, eu o să mor… Vreau să trăiesc, vreau să-mi ajut țara. Dacă Occidentul așteaptă, poate că Rusia va fi în Polonia mâine. Putem aștepta o lună, un an, nu știu cât, dar, dacă nu-i oprim pe ruși acum, armata voastră va trebui să-i oprească pe ruși mâine”, a spus Andriy, un militar ucrainean.

Momentan, ucrainenii se pregătesc intens pentru un eventual nou atac rusesc dinspre nord, din Belarus, după prima ofensivă eșuată la începutul războiului.

„Trebuie să știm pentru ce anume să pregătim forțele noastre și cum ar trebui să fie pregătite”, a spus Serhiy Naev, locotenent ucrainean.

Se pare că exercițiile se desfășoară în zona de excludere de la Cernobîl, iar forțele speciale ucrainene se antrenează și pentru lupta de gherilă, în zone urbane.

În plus, de scurtă vreme, pe rețelele de socializare au început să apară imagini din Polonia cu transportoare blindate americane Bradley, aflate în drum spre Ucraina. O altă veste bună este faptul că elicopterele Sea King, care au fost donate de britanici, și-au început misiunile de antrenament în spatele frontului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...