Transnistria, un real pericol pentru Ucraina și Republica Moldova

Mihnea Tălău 15.03.2022, 19:40
Transnistria, un real pericol pentru Ucraina și Republica Moldova

Un nou potențial pericol pentru Ucraina. Transnistria, enclava pro-rusă care face parte oficial din Republica Moldova se află în atenția lumii occidentale pentru posibila sa intrare, alături de Rusia, în războiul împotriva Ucrainei, și nu numai.

Enclava pro-rusă, Transnistria, poate ridica probleme

Profesorului Stefan Wolff de la Universitatea din Birmingham, unul dintre marii experți europeni în problema Transnistriei, a răspuns întrebării formulate de G4media, despre posibilitatea ca Tiraspolul să ajute Rusia în asaltul său asupra Ucrainei.

„Din punct de vedere economic, Transnistria depinde de Rusia pentru subvențiile la gaz și plata pensiilor, precum și banii trimiși de transnistrenii care muncesc în Rusia. O întrerupere a acestor fluxuri monetare ar duce la un colaps al economiei enclavei, care ar afecta și restul Moldovei. De exemplu, electricitatea Moldovei este produsă în Transnistria cu gaz rusesc”, a afirmat Wolff într-un interviu prin e-mail.

El consideră că conglomeratul de firme Sheriff, care domină viața economică și politică a Transnistriei și grupează puternica oligarhie din regiune, ar avea nevoie mai multe de pace decât de război pentru a-și continua comerțul în zonă. Mai ales că Transnistria profită în prezent de acordul de liber schimb semnat în 2014 de Republica Moldova cu Bruxelles-ul pentru a-și vinde produsele agricole, textile, metal și de manufactură.

„Dependența Transistriei de Rusia îi conferă Moscovei o oarecare influență în republica separatistă, dar nu îi oferă controlul aproape total pe care îl exercită asupra teritoriilor ocupate din Donbas (în Ucraina) înainte de începerea acestui război și pe care încă îl deține asupra republicilor separatiste Abhazia și Osetia de Nord (în Georgia), a mai spus expertul.

Scenariile puse pe seama Tiraspolului

Conform analizei lui Wolff în situația dată există două scenarii. În primul dintre ele, trupele ruse staționate în Transnistria ar urma să ajute, de pe uscat, la capturarea de către forțele navale ruse a Odesei, oraș port aflat la aproximativ 150 de kilometri de teritoriul său.

În cazul în care acest lucru va fi posibil, forțele transnistrene vor consolida ulterior controlul rusesc asupra zonelor adiacente portului Odesa de la Marea Neagră, situație care ar putea escalada, ducând ulterior, sub un pretext inventat de Moscova, la cucerirea Republicii Moldova, o țară slabă din punct de vedere militar, fără umbrelă NATO și apartenență la Uniunea Europeană.

În prezent, Kremlinul numără în jur de 2.000 de militari în inima regiunii separatiste din Republica Moldova, o zonă etnică foarte complicată și despre care nu se știe cum va reacționa în condițiile războiului din Ucraina, care pare departe de a lua sfârșit.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...