Traian Băsescu vrea să scape de pecetea de ”colaborator” dovedit. Ce a făcut „Petrov”

Mihnea Tălău 18.08.2022, 13:01
Traian Băsescu vrea să scape de pecetea de ”colaborator” dovedit. Ce a făcut „Petrov”

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut instanței ca sentința prin care a fost dovedit drept colaborator al fostei Securități, să fie revizuită. Curtea de Apel București a și programat primul termen pentru 21 octombrie.

Împotriva sentinței deși singur recunoaște că a fost informator

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis în 23 martie că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități, ca poliție politică, respingând recursul acestuia împotriva deciziei CAB care stabilea același lucru. Decizia ÎCCJ a fost una definitivă.

Colegiul CNSAS aprobase Nota de constatare care conținea descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Băsescu, iar CAB a decis că Băsescu a colaborat cu Securitatea Ceaușistă.

Practic ÎCCJ a respins recursul declarat de fostul președinte, menținând decizia inițială, adică că a fost colaborator al fostei Securități, ca poliție politică.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe. El, sub numele conspirativ de ”Petrov” ar fi furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist.

Acum, vrea să fie reabilitat, deși singur a recunoscut că a dat note informative.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat Băsescu.

Băsescu s-a transformat în procesoman

Pe lângă toate acestea, după ce ÎCCJ a pronunțat decizia definitivă conform căreia a colaborat cu Securitatea, fostul președinte – nume de cod Petrov – și-a pierdut privilegiile pe care le avea ca fost șef de stat, inclusiv paza și protecția din partea Serviciului de Pază și Protecție, precum și locuința de protocol.

Drept urmare, Băsescu a dat în judecată Administrația Prezidențială, după Serviciul de Pază și Protecție (SPP) și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS).

Referitor la decizia dată de instanță de la București, de fost securist, ex-președintele a spus că se va adresa la CEDO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...