Traian Băsescu, prima reacție după ce instanța a stabilit că a colaborat cu Securitatea: ce spune fostul președinte

Alexandru Ioanid 20.09.2019, 15:32
Traian Băsescu, prima reacție după ce instanța a stabilit că a colaborat cu Securitatea: ce spune fostul președinte

Traian Băsescu a avut, vineri, o primă reacție după ce Curtea de Apel București a stabilit că a colaborat cu Securitatea. Calitatea de colaborator al Securității a fost negată în repetate rânduri de cel care a bifat două mandate de președinte al României.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a colaborat cu Securitatea, au decis, vineri, judecătorii Curții de Apel București. Decizia nu este una definitivă și poate fi contestată.

Fostul președinte susține că își va căuta dreptatea și că va ataca hotărârea de vineri.

„Verdictul Curţii îl iau ca atare. Voi contesta în instanţa superioară verdictul”, a declarat Traian Băsescu pentru Mediafax.

Ce spunea Traian Băsescu despre acuzația că ar fi fost colaborator al Securității

La ultimul termen din dosar, fostul președinte a negat acuzațiile, așa cum a făcut de fiecare dată.

Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi.

„Nu comentez, trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (…) Hai să vedem procesul”, spunea Traian Băsescu.

Acțiunea în justiție a fost deschisă de CNSAS. Consiliul susținea că Traian Băsescu și-a turnat colegii de la Institutul de Marină și a menținut legătura cu Securitatea în calitate de persoană de sprijin.

Traian Băsescu ar fi dat informații Securității sub numele conspirativ ,,Petrov’’.

,,Subliniem ca identitatea dintre sursa (…) si dl. (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal (…) din perioada colaborării cu organele de contrainformații militare (…) se regăsește și pe notele informative olografe ale sursei (…) documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calității de colaborator a acestuia’’
Documente CNSAS

Traian Băsescu a negat în repetate rânduri acuzațiile aduse. El a ocupat funcția de președinte al României în două mandate: între 2004-2009 și 2009-2014. A fost, de asemenea, și primul președinte al României suspendat din funcție de două ori.

De fiecare dată, însă, a reușit să revină la Palatul Cotroceni.

Urmăriți Impact.ro și pe