Traian Băsescu, colaborator al Securității? Verdictul dat de Curtea de Apel București

Alexandru Ioanid 20.09.2019, 13:00
Traian Băsescu, colaborator al Securității? Verdictul dat de Curtea de Apel București

Judecătorii Curții de Apel București sunt așteptați, vineri, să decidă dacă Traian Băsescu a colaborat sau nu cu Securitatea. O sentință în acest caz a fost amânată de mai multe ori.

ACTUALIZARE: Magistrații de la Curtea de Apel București au dat o primă sentință în cazul fostului președinte. Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, au decis judecătorii. Decizia nu este însă una definitivă.


Curtea de Apel București decide, vineri, dacă fostul președinte Traian Băsescu a colaborat sau nu cu Securitatea. Dosarul a ajuns în instanță după o acțiune a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități – CNSAS.

Traian Băsescu e bănuit că a colaborat cu Securitate sub numele conspirativ „Petrov”, lucru negat în repetate rânduri de fostul șef de stat.

„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, așa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”
Traian Băsescu, declarație în fața instanței

Traian Băsescu, colaborator al Securității?

Cum a ajuns Traian Băsescu să aibă la Revoluție mai mulți bani decât Nicolae Ceaușescu. Românii de rând nici nu visau la asemenea avere

În acțiunea CNSAS se menționează că Traian Băsescu și-a turnat colegii de la Institutul de Marină și a menținut legătura cu Securitatea în calitate de persoană de sprijin.

CNSAS ar fi adus și dovezi: mai multe documente de la SRI și Ministerul Apărării, care ar proba faptul că fostul președinte a colaborat cu Securitatea, până aproape de 1989, anul în care regimul comunist a fost îndepărtat de la putere.

,,Subliniem ca identitatea dintre sursa (…) si dl. (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal (…) din perioada colaborării cu organele de contrainformații militare (…) se regăsește și pe notele informative olografe ale sursei (…) documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calității de colaborator a acestuia’’
Documente CNSAS

Traian Băsescu a negat mereu aceste acuzații. 

„Vara, ne întâlneam cu studente din tabăra Nord, unde veneau şi studente din Cehoslovachia. (…) Un lucru vreau să fie foarte clar – noi eram pregătiţi în institut pentru a lucra cu străinii. Secţia comercială a Institutului de Marină era o secţie în care studenţii erau familiarizaţi şi pregătii pentru contacte cu străinii din punct de vedere comercial. (…) În al doilea rând, datorită acestei atmosfere legate de studenţi, noi ne întâlneam cu studenţii cehi fără să ne ascundem. Niciodată nu am considerat că relaţiile cu tinerii cehi sunt relaţii care pot fi condamnate. Deci, mi-aş permite să subliniez – nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”
Traian Băsescu, fost președinte al României

Urmăriți Impact.ro și pe