Trageri de luptă cu muniţie reală în poligonul Babadag. Se întâmplă în cazul celui mai complex eveniment de instruire condus de Forţele Navale Române

Elena Avramescu 22.03.2023, 09:25
Trageri de luptă cu muniţie reală în poligonul Babadag. Se întâmplă în cazul celui mai complex eveniment de instruire condus de Forţele Navale Române

În cursul acestei zile, mai precis de la ora 10:00 și până la ora 15:00, poligonul din oraşul tulcean Babadag găzduieşte trageri de luptă cu muniţie reală, în cadrul exerciţiului multinaţional Sea Shield 2023, fiind cel mai complex eveniment de instruire planificat în acest an ce este condus de Forţele Navale Române, ca parte a programelor NATO de instruire multinaţională consolidată.

Poligonul Babadag găzduieşte trageri de luptă cu muniţie reală

Forțele Navale au lansat un comunicat de presă în care menționează că la tragerile cu muniţie reală din poligonul Babadag vor participa Forţele Terestre Române şi parteneri din Polonia şi Republica Moldova.

Însă asta nu este tot, deoarece Tulcea va mai găzdui alte două secvenţe ale exerciţiului Sea Shield luni, 27 martie, şi joi, 30 martie, atunci când vor avea loc simularea unei evacuări a populaţiei dintr-o zonă şi un exerciţiu demonstrativ de neutralizare a unui desant aerian inamic, debarcat într-un raion adiacent unui curs de apă.

Forțele Navale Române organizează, în perioada 20 martie – 2 aprilie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră.

Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament.

Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române”, au notat Forțele Navale Române într-un mesaj lăsat pe pagina de Facebook.

Trageri de lupta cu munitie reala in poligonul Babadag
Sursă foto: Cristian Vlăsceanu

Se pare că exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” reprezintă cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, care are rol de a contribui la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, dar și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

În plus, acest exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme).

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...