Tragedie la un meci de fotbal din Indonezia. Autoritățile au revizuit numărul victimelor. Bilanțul inițial: cel puțin 174 de persoane decedate

Beatrice Dumitru 02.10.2022, 21:58
Tragedie la un meci de fotbal din Indonezia. Autoritățile au revizuit numărul victimelor. Bilanțul inițial: cel puțin 174 de persoane decedate

Cel puțin 174 de persoane au murit pe stadion, la un meci de fotbal din Indonezia, într-una dintre cele mai mari tragedii din lume, produsă pe o arenă sportivă. Incidentul din Indonezia este cel mai recent dintr-un lung șir de dezastre petrecute pe stadioane.

Ce s-a întâmplat pe stadion

Update duminică, 2 octombrie 2022, ora 21:58. Bilanţul tragediei a fost revizuit de autorităţile indoneziene. Acestea au anunțat că au murit 125 de oameni, nu peste 174, cum au transmis anterior. Acestea au explicat că unele victime au fost numărate de două ori. Alte 323 de persoane au fost rănite.

Știrea inițială: 

Aproximativ 174 de persoane au murit și alte 180 au fost rănite în incident, după ce echipa locală Arema FC a pierdut cu 2-3 în fața rivalilor de la Persebaya Surabaya din provincia Java de Est. A fost pentru prima dată în peste 20 de ani când echipa Arema a pierdut în faţa rivalei sale.

La finalul partidei, aproximativ 3.000 de spectatorii au intrat pe teren, iar polițiștii au încercat să-i convingă să urce în tribune și au dat cu gaze lacrimogene. Majoritatea victimelor au murit din cauza lipsei de oxigen, în timp ce altele au fost călcate în picioare.

Regretăm şi deplângem tragedia. Devenise anarhie. Au început să atace ofițerii, au avariat mașini„, a declarat șeful poliției provinciale Nico Afinta, adăugând că printre morți se numără și doi polițiști, potrivit BBC.

Meciurile au fost suspendate

Autoritățile din Indonezia au declarat că spectatorii au depășit capacitatea de 38.000 de locuri a stadionului cu 4.000 de persoane, iar președintele Joko Widodo a ordonat ca toate partidele din prima ligă a Indoneziei să fie oprite până la încheierea anchetei.

Asociația de fotbal indoneziană (PSSI) a declarat că a deschis o investigație, adăugând că incidentul a „pătat fața fotbalului indonezian”. Violența la meciurile de fotbal nu este o noutate în Indonezia, iar Arema FC și Persebaya Surabaya sunt rivale de multă vreme.

Alte tragedii întâmplate pe stadioane

În 1964, 320 de oameni au fost uciși și mai mult de 1.000 au fost răniți în timpul unei partide dispuate între Peru și Argentina la Lima. în preliminariile pentru Jocurile Olimpice.

În 1985, 39 de oameni au murit și 600 au fost răniți pe stadionul Heysel din Bruxelles, Belgia, când suporterii au fost zdrobiți de un zid care s-a prăbușit în timpul finalei Cupei Europei dintre Liverpool (Anglia) și Juventus (Italia).

În Marea Britanie, pe stadionul Hillsborough din Sheffield, pe 15 aprilie 1989, la un meci din semifinalele Cupei Angliei dintre Liverpool și Nottingham Forest, a fost o busculadă care a dus la moartea a 97 de spectatori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...