Tragedie în Filipine. Un avion cu peste 90 de pasageri s-a prăbuşit. Bilanţul victimelor

Antonia Iacobescu 04.07.2021, 12:47
Tragedie în Filipine. Un avion cu peste 90 de pasageri s-a prăbuşit. Bilanţul victimelor

Tragedie uriașă în Filipine! Un avion militar care transporta 92 de persoane s-a prăbuşit duminică, 4 iulie, în sudul Filipinelor, conform AFP.

UPDATE: bilanţul accidentului a ajuns la 45 de morţi, dintre care 42 de militari şi trei civili.

Din păcate, 17 oameni au murit în urma prăbușirii avionului. Până în acest moment, 40 de persoane au fost salvate, iar operațiunea de căutare a victimelor continuă.

Un avion militar s-a prăbușit în Filipine

Aparatul militar, un C-130, s-a prăbuşit în timpul manevrelor de aterizare pe insula Jolo, în provincia Sulu. Avionul transporta trupe şi cinci vehicule militare când a ratat pista de aterizare şi s-a prăbuşit „în timp ce încerca să capete din nou altitudine”.

Cei mai mulți dintre pasageri terminaseră pregătirea militară de bază şi erau desfăşuraţi la Mindanao.

„Echipele de salvare sunt la faţa locului, ne rugăm să putem salva şi alte vieţi”, a declarat un oficial filipinez.

Mai multe persoane au fost trimise pe insula Mindanao în cadrul unei forţe operaţionale comune de luptă împotriva terorismului în această regiune cu majoritate musulmană.

Cum s-a prăbușit Nicolae Ceaușescu cu avionul

Destinul României ar fi putut fi altul dacă pe 4 noiembrie 1957 Ceaușescu ar fi murit într-un accident cumplit. În dimineața aceea, o delegație a PMR a ajuns la bordul unui avion sovietic. Acesta a fost pus la dispoziție pentru ei, pentru o deplasare la Moscova.

Trebuiau să participe la sărbătorirea a 40 de ani de la Revoluția Bolșevică, pe 7 noiembrie. Din delegația României faceau parte șase persoane. Acestea erau Chivu Stoica, Grigore Preoteasa, Nicolae Ceaușescu, Ștefan Voitec, Leonte Răutu și Alexandru Moghioroș.

Aeronava a făcut o oprire la Kiev, unde delegația română a avut o scurtă întâlnire cu membri din conducerea RSS Ucraina. Apoi avionul și-a continuat drumul spre Moscova. La scurt timp însă a fost întors din drum după ce mai multe indicații au fost transmise de aeroportul din Moscova. O lipsă de vizibilitate din cauza ceței dense acoperise atunci capitala Rusiei.

”Pasagerii s-au întins în fotolii sau pe canapele și dormitau”, s-a spus în spațiul public la acea vreme.

Accidentul a avut loc abia în momentul în care aeronava era la un pas de aterizare pe aeroportul Vnukovo. Din cauza proastei vizibilități însă, avionul a ratat pista de aterizare. Acesta s-a prăbușit într-o pădure de lângă aeroport și a izbucnit în flăcări. Până la explozia avionului, nouă persoane reușiseră să se salveze. Piloții și Grigore Preoteasa au fost singurii morți.

Supraviețuitorii accidentului au fost duși imediat la spitalul de partid Kremliokova, unde au fost vizitați de o delegație sovietică, în frunte cu premierul Bulganin.

Urmăriți Impact.ro și pe