Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să pui la toate gemurile și ușile din casă

Emanuela Pană 29.11.2022, 20:30
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei 2022. Ce este bine să pui la toate gemurile și ușile din casă

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei 2022. Sărbătoarea Sfântului Andrei este celebrată ca sărbătoare legală în România, la data de 30 noiembrie a fiecărui an. Potrivit tradiției populare românești, în noaptea de Sfântul Andrei se adună lupii, iar acesta împarte fiecăruia pradă pentru iarna care începe. Citește în continuare cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei 2022. Pe 30 noiembrie se deschid porțile iadului

Sfântul Andrei este o sărbătoare cu dată fixă, fiind celebrat anual pe 30 noiembrie. Credincioșii din țara noastră au o considerație deosebită pentru Sfântul Apostol Andrei, zis și ocrotitorul românilor. Fiind primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, Sfântul Andrei este considerat cel care a creștinat poporul român.

În fiecare an, românii sunt liberi de Sfântul Andrei – sărbătoare care anul acesta pică într-o zi de miercuri. Cum ziua Sfântului Andrei este urmată de o altă zi liberă (1 decembrie – Ziua Națională a României), angajații vor beneficia de o minivacanță de cinci zile la finalul lunii noiembrie și începutul lui decembrie.

Citește și Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este el socotit protectorul românilor

În cultura românească, noptea Sfântului Andrei și ziua în care este sărbătorit „Apostolul Lupilor“, așa cum mai este numit el, au o conotație mistică aparte, fiind încărcate de semnificații. Totodată, sărbătoarea reprezintă un moment de frică și de bucurie în același timp.

Ziua de Sfântul Andrei este considerată „Halloween-ul românesc“, iar, pentru noaptea Sfântului Andrei, românii au o tradiție interesantă, care s-a transmis încă de la daci. Iar pentru că tradițiile poporului român sunt deosebite și pline de misticism, merită să le cunoaștem și să le povestim mai departe copiilor.

Sfântul Andrei – ocrotitorul românilor și Halloween-ul românesc

Ziua Sfântului Andrei se mai numește și Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Se știe că, pentru daci, lupul, întruchipat în stindardul de luptă al acestora, a fost un simbol mistic, dacă însuși steagul lor avea înfățișarea unui balaur cu cap de lup și corp de șarpe (Draco – n.n). Se credea și încă se mai spune și acum că, în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, putând să-ți îndoaie gâtul țeapăn. Astfel, nimic nu scapă dinaintea lui. De aici și credința că „își vede lupul coada“.

Deși este o sărbătoare creștină, avându-l în centru pe Sfântul Apostol Andrei, Primul Chemat, unele dintre practicile populare sunt păgâne. Ele se trag de la asocierea apostolului lui Iisus cu o divinitate dacică, Sântandrei, explică etnologul Ion Ghinoiu, în Dicţionarul de Mitologie română.

În decursul vremii, în tradiția românească, această noapte a fost asociată cu momentul în care hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute dispare, iar strigoii ies pe pământ și se întâlnesc în locuri tainice, luptându-se între ei pentru a-și alege conducătorul. Odată ajunși pe pământ, strigoii sug sângele animalelor, beau laptele vitelor și mănâncă inimile oamenilor.

Vezi și La mulți ani de Sfântul Andrei 2022. Cele mai frumoase felicitări

Cine sunt aceștia? Strigoii sunt spirite ale morților care nu ajung în lumea de dincolo după înmormântare sau care refuză să se mai întoarcă acolo după ce își vizitează rudele, cu ocazia marilor sărbători calendaristice. Potrivit credințelor izvorâte din mitologia meleagurilor româneşti, strigoii sunt foarte periculoși pentru cei vii, pentru că aduc boli, grindină și alte suferințe.

Se mai crede și că mormintele se deschid în această noapte, iar din ele ies spiritele animalelor, care încep să vorbească. Însă, cine ascultă ce spun, moare. La miezul nopții de Sfântul Andrei cerurile se deschid și ele. 

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei 2022 – Apostolul Lupilor

Ziua Sfântului Andrei, declarat în 1997 „Protectorul României“, marchează începutul iernii și este bogată în semnificații, tradiții și obiceiuri. Astfel, românii pun usturoi pe la geamuri, clanțe și uși, precum și în toate locurile prin care spiritele rele ar putea intra în casă, pentru a se feri de strigoii care vin pe pământ.

Traditii si superstitii de Sfantul Andrei
Traditii si superstitii de Sfantul Andrei, ocrotitorul romanilor

Usturoiul mai este folosit și pentru protecția grajdurilor și a staulelor în care se află animale, deoarece, după cum aminteam, strigoii nu vânează doar oameni, ci și animale, provocând pagube. Înctrucât copiii sunt considerați ca fiind cei mai vulnerabili în fața strigoilor, acestora li se fac cruci la încheieturi cu usturoi zdrobit.

Conform altor obiceiuri, pentru ca spiritele morților să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se scoate cenușa din sobe, iar cănile și oalele se întorc cu gura în jos. Tot în această zi, în unele zone din Bărăgan, fetele pregătesc turte din făină de grâu, cu apă și multă sare. După ce le coc pe vatră, acestea mănâncă turtițele, convinse fiind că ursitii vor veni, în vis, cu apă să le potolească setea.

Vezi și Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei și ce este bine să faci cu el

Totodată, fetele măsoară nouă ceșcuțe pline cu apă, pe care le toarnă ulterior într-o strachină ce va fi pusă sub icoană. În zorii celei de-a doua zi, fetele măsoară, din nou, cu aceeași ceșcuță apa din strachină. Dacă pe fundul străchinii va mai rămâne apă, fie și câteva picături, atunci vor avea noroc. În schimb, dacă ultima ceșcuță va rămâne neumplută cum trebuie, fetele nu vor avea noroc și nu se vor mărita.

O altă tradiție spune că românilor care țin post negru în ziua Sfântului Andrei li se vor îndeplini dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie. În ziua în care este celebrat Sfântul Apostol Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

Ce nu ai voie să faci pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei?

Conform tradiției, ziua Sfântului Andrei este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor și blestemelor, dar și pentru atragerea norocului în căsnicie. Există însă și o serie de interdicții din bătrâni de Sfântul Andrei, după cum urmează:

  • În ziua Sfântului Andrei, treburile casnice sunt interzise. În caz contrar, vei atrage paguba;
  • În această zi nu se coase și nu se tricotează, ca să nu stârnești mânia Maicii Domnului. De asemenea, este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria;
  • Pe 30 noiembrie nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege farmece de tine;
  • De sărbătoarea Sfântului Andrei nu ai voie să te cerți cu nimeni, iar dacă cineva îți poartă dușmănie, este musai să te împaci cu persoana respectivă;
  • Se spune că în această zi nu este bine să dormi, ca să nu te simți amorțit în anul care vine;
  • Femeile nu au voie să se pieptene de Sfântul Andrei, pentru a nu le merge rău în noul an.

Ce trebuie să faci de sărbătoarea Sfântului Andrei?

Pe 30 noiembrie 2022, la sărbătoarea Sfântului Andrei, creștinii trebuie să meargă la biserică, unde se vor ruga pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi și, în ultimul rând, pentru bunăstarea lor. În această zi se dă de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi, se face milostenie cu cei săraci și se îngrijesc cei bolnavi.

În ziua în care este celebrat Sfântul Apostol Andrei se aprind lumânări pentru cei morți și pentru copiii nebotezați. Femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică pentru a-l așeza la icoane.

Tot ele pregătesc pachetele care se împart de pomană pentru sufletele copilașilor decedați. Se pot oferi fructe, apă și diverse bucate de post (pentru ca pomana să fie primită). De preferat ca bucatele să fie duse întâi la biserică pentru a fi sfințite.

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Andrei 

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...