Tradiţii şi obiceiuri pentru prima zi de Paşte. Gestul pe care trebuie să îl faci de dimineaţă pentru noroc la bani

Ioana Bucur 24.04.2022, 08:36
Tradiţii şi obiceiuri pentru prima zi de Paşte. Gestul pe care trebuie să îl faci de dimineaţă pentru noroc la bani

Pe 24 aprilie 2022, creștinii ortodocși din întreaga lume celebrează cea mai importantă sărbătoare religioasă a anului. Pregătirile au ajuns la final, credincioșii s-au bucurat de slujba Învierii și primirea Luminei Sfintei în noaptea de sâmbătă spre duminică. Puțini știu că există o serie de tradiții și obiceiuri pentru prima zi de Paște. Așa trebuie să îți începi dimineața dacă vrei să ai noroc la bani în următoarele 12 luni.

Ce tradiții respectă românii în prima zi de Paște

Așteptarea a luat sfârșit. După ce au ținut post și s-au pregătit așa cum cere tradiția pentru a celebra evenimentul ce a stat la bazele creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, prima zi de Paște îi va reuni cu prietenii și familia în jurul mesei pentru a se bucura de emoția sărbătorii și, nu în ultimul rând, de preparatele gătite de gospodine. Este și momentul din care oamenii încep să se salute, timp de 40 de zile, cu „Hristos a înviat”, primid răspunsul „Adevărat a înviat!”

Puțini știu că există o serie de tradiții și obiceiuri pentru prima zi de Paște, multe dintre ele promițând noroc și bunăstare pentru tot restul anului.

Ciocnitul ouălor este nelipsit de la masa de Paște, însă există unele „reguli”. Conform obiceiului, în prima zi de Paște se ciocnesc doar cap – cap, în a doua zi, cap – dos, iar în a treia zi, dos – dos.

Se spune că în noaptea de Înviere, imediat după ce se întorc acasă de la slujbă, oamenii trebuie să mănânce  un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină, ca să fie curaţi ca pasca, sănătoşi ca oul şi graşi ca porcul.

Tradiţii şi obiceiuri pentru prima zi de Paşte. Gestul pe care trebuie să îl faci de dimineaţă pentru noroc la bani

Obiceiul ce ne poate aduce câștiguri bănești

Tot în prima zi de Paște se spune că trebuie să purtăm haine noi, în semn de respect pentru această aleasă sărbătoare, dar și pentru că ea semnifică primenirea trupului și a sufletului, așa cum se primenește întreaga natură odată cu primăvara.

În aceste zile, nu trebuie să fie loc de tristețe în sufletele oamenilor, nimeni nu trebuie să plângă.

Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint ca să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi norocul la bani.

În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spălau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...