Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce este interzis să faci în această zi

Emanuela Pană 01.05.2021, 10:31
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce este interzis să faci în această zi

Săptămâna Mare, cunoscută în popor și ca Săptămâna Patimilor, este ultima și, totodată, cea mai aspră săptămână a Postului Paștelui. Ea începe cu Duminica Floriilor, care a picat anul acesta pe data de 25 aprilie, și se încheie cu Sâmbăta Mare – ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos. Află, în continuare, care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile practicate de creștini înainte de Învierea Domnului.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ultima zi a Săptămânii Patimilor și ultima zi în care se fac pregătiri pentru Paște. În această zi se prăznuiește îngroparea trupească a Domnului Iisus Hristos și pogorârea Lui în Iad, salvând neamul omenesc și scoțându-l din stricăciune. În ultima zi din Săptămâna Mare credincioșii se roagă, rememorează patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii și se pregătesc sufletește pentru slujba de Înviere.

De regulă, în această zi se sacrifică mielul, care îl simbolizează pe Mântuitorul în tradiția creștină (atunci când Iisus a fost răstignit pe cruce pentru salvarea omului din păcat, El a fost numit „Mielul lui Dumnezeu“, simbolizând sacrificiul său desăvârșit). Prin urmare, nu este de mirare că, de Paște, de pe masa creștinilor nu lipsesc preparatele din carne de miel: drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura, etc.

În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru ospățul de Paște și fac ultimele retușuri prin casă. Acestea vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii și pasca și se asigură că membrii familiei au hainele curate pentru slujba de Înviere.

Înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști, principala grijă a credincioșilor nu este, însă, mâncarea, ci primenirea sufletelor. După cum aminteam și mai sus, Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui, fiind declarată zi de odihnă. Ce este recomandat să faci în aceasta zi, precum și lucrurile interzise, în cele ce urmează.

Citește și: Ce semnificația are duminica de Florii. De ce avem această sărbătoare cu o săptămână înainte de Paște

Ce este interzis să faci în această zi

Ca orice altă zi de mare sărbătoare, Sâmbata Mare este și ea marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, care încununează străduinţele creştinilor din timpul Postului Paştelui. Totodată, această zi marchează încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului, inaugurând o vreme a renaşterii, învierii şi a reînvigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Mare. Ce este bine să faci și ce nu
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Mare. Ce este bine să faci și ce nu

În popor, se spune că în Sâmbăta Mare nu este bine să dormi, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul creștinilor, iar dorințele pe care și le pun aceștia se pot îndeplini.

De asemenea, pentru ca membrii familiei să fie sănătoși pe parcursul întregului an, oasele și resturile adunate după tăierea milului ar trebui îngropate la rădăcina unui măr sau a unui păr sănătos.

În unele regiuni ale țării se obișnuiește ca în Săptămâna Patimilor creștinii să îmbrace haine de doliu, urmând ca în ziua Învierii să le schimbe cu altele noi, albe.

Tot în popor se spune că, dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări.

Totodată, Sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, gospodinele trebuie să pregătească un coș cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfințit de preot. Acesta trebuie să conțină: un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...