Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce este bine să facă nașii pe 26 decembrie

Cazacu Alexandru 26.12.2022, 07:00
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce este bine să facă nașii pe 26 decembrie

Pe 26 decembrie, în cea de-a doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. La fel ca și în cazul altor zile de mare sărbătoare, există câteva tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun pe care românii le respectă cu strictețe în această zi, iar noi vă vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute.

Ce trebuie să facă neapărat nașii în a doua zi de Crăciun

Conform tradiției creștine, în a doua zi de Crăciun, nașii merg în vizită la fini. Se spune că părinții spirituali care nu-și vizitează finii în această zi nu vor avea parte de realizări în anul care vine. Pe vremuri, părinții spirituali le dăruiau finilor lor un colac, spunând următoarele: „De la noi mai puțin, de la Dumnezeu mai mult!”.

Se spune că cei care muncesc în a doua zi de Crăciun vor mai avea parte de zile libere pe tot parcursul anului viitor. Pe 26 decembrie nu se spală rufe, deoarece se spune că apa va fi folosită pentru oblojirea rănilor. Totodată, tinerele de măritat nu trebuie să coase sau să toarcă. Conform unei superstiții, dacă fac aceste lucruri vor rămâne nemăritate.

Pe la sate, flăcăii și fetele au obiceiul de a dansa în a doua zi de Crăciun, în semn de fericire și recunoștință față de tinerețea pe care i trăiesc. Există credința că cei care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi mai spornici și mai sănătoși în noul an.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun

Lista noastră cu tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun nu se termină aici. În unele locuri din țară există tradiția de a merge „cu colacul” la nași. Mai exact, oamenii duc părinților lor spirituali șapte pâini, două sticle cu rachiu, trei cu vin, trei pui, un cocoș, șapte coți de trandafir și o coastă de porc.

Soborul Maicii Domnului reprezintă adunarea la slujbă a credincioșilor în cinstea Sfintei Fecioare Maria. Conform rânduielilor bisericești, în a doua zi după marile praznice se face pomenirea sfinților care au contribuit la evenimentul respectiv sau care au o legătură directă cu acesta. Tocmai de aceea, în a doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Maica Domnului, Cea care l-a născut pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria

De fapt, Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice închinate Sfintei Născătoare de Dumnezeu, dar și una dintre cele mai vechi sărbători creștine închinate Maicii Domnului. Potrivit scrierilor istorice, această sărbătoare datează încă din secolul al V-lea d.Hr.

Duhovnicii ne învață că, în a doua zi de Crăciun, adunarea cerească se unește cu cea pământească în jurul Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu pentru a-I cinsti sfințenia. Că pruncul pe care Maica Domnului l-a născut este într-adevăr Dumnezeu. Astfel Sfânta Fecioară îi reprezintă pe oameni în fața Tatălui Ceresc. Rugăciunile închinate Fecioarei Maria sunt pentru sănătate, liniște și pace, Ea încercând să îi ajute pe credincioși mijlocind pentru aceștia în fața lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce e bine să faci pe 26 decembrie

Rugăciune pentru a doua zi de Crăciun

Acum că am aflat care sunt unele dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun, iată și o rugăciune frumoasă ce poate fi rostită pe 26 decembrie.

„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele și pe cei pe care îi iubesc, și pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei și puterii Tale nemărginite. Duhule Sfânt, te rog să-i ajuți, chiar în acest moment.

Acolo unde există durere, te rog să le dăruiești pacea și milă Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlinești.

Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, da-le Înțelepciune și Lumină în viață lor. Binecuvântează-i când pleacă și când se întorc acasă, mergi înaintea lor și deschide-le calea.

Călăuzește-i și ocrotește-i clipă de clipă în toată viața lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu știință, din neștiință sau pe cele pe care nu și le amintesc.

Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfîntă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule și Duhule Sfânt, vă mulțumesc că veți face mai mult decât pot eu cere. Amin!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...