În fiecare an, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici, un omagiu adus soldaților romani uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius, prigonitor al creștinilor. În această zi gospodinele pregătesc mucenici, un desert din aluat, în forma cifrei 8, și îi duc la biserică pentru a fi binecuvântați de preot. Iată cele mai interesante tradiții și obiceiuri de Mucenici 2023.
Ziua de 9 martie, când creștinii de pretutindeni îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia, are o conotație aparte pentru spiritualitatea populară. Potrivit tradiției populare, în ziua Sfinților Mucenici, se încheie zilele babelor – zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, care lasă loc zilelor moșilor.
Acesta este și motivul pentru care oamenii fac diferite ritualuri de alungare a gerului în această zi, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri. În tot acest timp, oamenii rostesc descântece pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul. Un alt exemplu ar fi jocul copiilor peste foc.
Tradiția creștină spune că sfinții martiri au fost în număr de 40, însă după cea geto-dacă ar fi fost, de fapt, 44 (fapt pentru care se beau 40 sau 44 de pahare de vin în această zi), atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit chiar și o legendă în care se vorbește despre ziua celor 44 de Sfinți.
Citește și: Cei 40 de Mucenici. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare
Potrivit tradiției populare, pe 9 martie, odată cu ziua Mucenicilor, se deschid porțile Raiului și mormintele, iar femeile harnice obișnuiesc să pregătească bucate alese, fiind nelipsiți colacii numiți Mucenici, Brădoși, Macinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori (denumiri diferite în funcție de zonele țării).
Pe 9 martie, gospodinele din Moldova fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci în forma cifrei 8 – o stilizare a formei umane. Mucenicii se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă măcinată. În alte zone ale țării, ca de exemplu Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot sub forma cifrei 8, însă dimensiunile lor sunt reduse. În plus, colacii nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.
După cum aminteam, mucenicii sunt consumați în familie numai după ce au fost duși la biserică și benecuvântați. În vreme ce gospodinele pregătesc colaci, bărbații consumă, în ziua de Mucenici, 40 sau 44 de pahare de vin. În plus, pentru a avea spor la bani, aceștia obișnuiesc să spargă semințe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin se consumă o lingură de semniţe de floarea-soarelui sau de dovleac.
În ziua în care sunt sărbătoriți cei 40 de Mucenici uciși în Sevastina se fac praznice și se împart alimente în memoria rudelor decedate. Pe lângă clasicii colaci se dau de pomană nuci, alune, poame și fasole. Pentru bună-sporire în familie, în ziua Sfinților Mucenici nu se dau bani cu împrumut.
Vezi și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Iată ce alte tradiții și obiceiuri interesante respectă românii în ziua de Mucenici, pe 9 martie: