Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae. De ce este bine să dăruieşti portocale în această zi

Beatrice Dumitru 04.12.2021, 13:08
Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae. De ce este bine să dăruieşti portocale în această zi

6 decembrie este una dintre cele mai importante și mai așteptate zile ale lunii. Este ziua în care creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, cunoscut drept ocrotirorul copiilor, mai ales al celor nevoiași. În nopatea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, le lasă micuților jucării și dulciuri în ghetuțe.

De ce se dăruiesc portocale de Moș Nicolae

Mai este foarte puțin până când vine Moș Nicolae, iar copiii lustruiesc ghetuțele și le pun la geam ca să primească daruri, dar bătrânelul îi răsplătește doar pe cei care au fost buni și cuminți tot anul. Cei care nu s-au comportat cum trebuie vor găsi în ghetuțe doar o nuielusă.

Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae. De ce este bine să dăruieşti portocale în această zi
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae.

Ziua de 6 decembrie este o zi plină de tradiții și obiceiuri și se spune că de Moș Nicolae este bine să dăruiești portocale. Conform legendei, acest obicei este asociat cu cei trei săculeți cu aur pe care
Nicolae i-a dăruit celor trei fiice ale unui nobil amărât, care doreaua să se căsătorească, dar nu aveau zestre. Așa au devenit devenit săculeții simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, asemănătoare cu portocalele.

De ce se pun cadouri în ciorap

Tot de la săculeții cu aur a apărut și obiceiul cadourilor în șosete. Când a vrut să lase un săculeț pentru cea de-a treia fiica a nobilului, Nicolae și-a dat seama că este urmărit și pentru a nu fi descoperit s-a urcat pe casă și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-un ciorap pus la uscat.

Tot obiceiurile spun că de Moș Nicolae nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite sau de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, pentru că se spune că acestea ar aduce ghinion persoanei care le primește.

Legenda lui Moș Nicolae

Moș Nicolae este pe jumătate rudă cu Moș Crăciun și, prin urmare, cei doi seamănă foarte mult: un bătrân cu o barbă lungă albă, care este îmbrăcat în roșu și alb. Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea d.Hr., în Orientul Mijlociu. El s-a născut în orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi.

Era renumit pentru bunătatea și generozitatea sa, iar toți banii pe care i-a moștenit de la părinți i-a oferit oamenilor săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcere el a fost făcut episcop, iar la bătrânețe s-a retras la mănăstirea din Sion, unde a stat până când s-a stins din viață, însă nu se știe cu exactitate data la care a murit. O variantă ar fi anul 345 după Hristos. În prezent, rămășițele sale se află în orașul italian, Bari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...