Tradiții și Obiceiuri de Buna Vestire. Ce nu e bine sub nici o formă să faci în această zi importantă de sărbătoare

Miercuri, 25 martie 2020, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, aceasta fiind cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului.

Ce este Buna Vestire

Buna Vestire, Ziua Cucului sau Blagovestenia, după cum mai este numită această sărbătoare, este dedicată celebrării Maicii Domnului, în religia creștin ortodoxă şi reprezintă ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei că îl va naşte pe Iisus.

Cel mai important de precizat este faptul că în această zi este dezlegare la pește, adică cei care țin postul Paștelui au voie să mănânce pește.

Creștinii ortodocși au dezlegare la pește de Buna Vestire

Creștinii ortodocși au dezlegare la pește de Buna Vestire

Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire

Tradițiile și obiceiurile care se țin de Buna Vestire diferă, de la o zonă la alta a țării. De pildă, în zona Bucovinei, se spune că nu este bine să pui ouă la cloşcă pentru că acestea ar putea ieşi cu două capete sau cu patru picioare.

În Maramureș, oamenii locului obișnuiesc să strângă lucrurile nefolositoare și să le dea foc. Această tradiție poartă numele și de „Noaptea focurilor”, după cum o cunosc cei ai locului.

Un vorbă mai veche ținută din străbuni în Moldova și nu numai, spune că primul cânt al cucului are loc odată cu Sărbătoarea Bunei Vestiri, sau Ziua Cucului, denumită în termeni populari. Obiceiul este ca oamenii creştini să aştepte Ziua Cucului în haine curate și proaspete, cu bani în buzunare şi cu multă bucurie. Doar cu această atitudine de sărbătoare, creştinii vor avea parte de roade în tot restul anului. Este recomandat ca în ziua de Buna Vestire să nu dormi foarte mult fiindcă vei fi leneș tot anul.

Deși este dezlegare la pește, se spune că pescarii nu au voie să arunce momeală la pești în apă, întrucât aceștia vor muri.

O altă superstiție comună este legată de modul în care se prezintă vremea în ziua de Paşte. Se spune că aşa cum este timpul de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte. Prognoza meteo pentru ziua de miercuri aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI