Tradiții în prima zi de Paște. Ce este bine să faci pentru noroc și bunăstare

Cazacu Alexandru 16.04.2023, 09:00
Tradiții în prima zi de Paște. Ce este bine să faci pentru noroc și bunăstare

Duminică, 16 aprilie, creștinii ortodocși din toate colțurile țării sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Fiind o sărbătoare de mare importanță, românii au mai multe obiceiuri și tradiții în prima zi de Paște, iar toate sunt respectate cu strictețe. Cele mai importante dintre acestea le puteți găsi în rândurile de mai jos.

Tradiții în prima zi de Paște. Care sunt unele dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale românilor

După Sâmbăta Mare, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Paște, adică ziua Învierii Domnului. Această mare sărbătoare simbolizează refacerea legăturii dintre oameni și Dumnezeu. Totodată, Paștele aduce bucurie în sufletul oamenilor, care se salută în această zi cu expresia: „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”.

Pe lângă bucuria Învierii Domnului, prima zi de Paște aduce cu ea și o serie de tradiții și obiceiuri. După o lungă perioadă de post, credincioșii se pot bucura de fel și fel de bucate tradiționale. Ciocnitul ouălor roșii, purtatul de haine noi sau spălatul pe față cu apă neîncepută sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute tradiții în prima zi de Paște.

Obiceiuri și tradiții în prima zi de Paște

După cum bine știm, cel mai cunoscut obicei al românilor în prima zi de Paște este ciocnitul ouălor. Se spune că în ziua Învierii Domnului, toată familia trebuie să mănânce din primul ou ciocnit. Făcând acest lucru, membrii familiei vor fi mereu împreună. Potrivit tradiției, în prima zi, ouăle se ciocnesc doar „cap cu cap”, în cea de-a doua zi de Paște „cap cu dos”, iar în ultima zi „dos cu dos”.

Conform tradiției, oamenii își înnoiesc garderoba în această perioadă, pentru a avea parte de noroc. Purtarea îmbrăcămintei noi în duminica Învierii semnifică purificarea trupului și a sufletului.

În unele zone din țară, în dimineața primei zile de Paște, fetele nemăritate și flăcăii se scăldau în ape curgătoare înainte de răsăritul soarelui, fără a fi văzuți de nimeni. Se credea că astfel vor fi sprinteni, sănătoși, harnici și iubiți.

În noaptea de Înviere, când bat clopotele la miezul nopții, oamenii se spală cu apă curată, se îmbracă cu haine noi, iau o lumânare și pornesc spre biserică pentru a lua lumină.

Obiceiuri, superstiții și tradiții în prima zi de Paște

După ce se întorc de la Înviere, credincioșii din unele regiuni ale țării iau anafură. Apoi, toți membrii familiei mănâncă un ou roșu și pască. Se spune că astfel ei vor fi curați ca pasca și sănătoși precum oul.

O vorbă din popor spune că nu este bine să dormi în prima zi de Paște, pentru că vei fi somnoros pe tot parcursul anului. De asemenea, dacă nu respecți această regulă nescrisă, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi foarte slabă, iar ploaia te va uda de fiecare dată când lucrezi ogorul.

Potrivit credințelor populare, cei care mor de Paște sau în Săptămâna Mare se duc direct la „Ceruri”. Există credința că în această perioadă porțile Raiului sunt deschise. În schimb, despre persoanele care se nasc în această zi se spune că vor avea noroc toată viața.

Tradiții în prima zi de Paște
Obiceiuri și tradiții în prima zi de Paște

Alte obiceiuri în prima zi de Paște

În unele locuri din România, oamenii susțin că ouăle roșii nu se mănâncă cu sare în ziua de Paște. Se crede că, persoanele care aleg să consume ouăle cu sare vor transpira tot anul.

Conform credințelor populare, cei care ciocnesc ouă în ziua de Paște se vor întâlni și pe lumea cealaltă. Pe de altă parte, dacă primul ou pe care îl ciocnești de Paște are două gălbenușuri, asta înseamnă că te vei căsători în viitorul apropiat.

În prima zi de Paște, fetele din zona Transilvaniei se spală cu apă de pe roata morii, pentru a fi mai frumoase. În schimb, unii flăcăi țin toaca pe un deal și o păzesc, în timp ce alții vor să o fure. Dacă „hoții” reușesc să fure toate, cei care trebuiau să o păzească vor plăti bani mulți pentru răscumpărare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...