Tradiția veche pe care Putin a reînviat-o în plin război. A premiat mamele eroine din Rusia

Mihnea Tălău 15.11.2022, 09:04
Tradiția veche pe care Putin a reînviat-o în plin război. A premiat mamele eroine din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a înmânat, în plin război, premiile „Mama Eroină”, o premieră în ultimele decenii, la doar câteva luni după ce a reînviat titlul din trista epocă sovietică. Premiul, o găselniță a lui Stalin, onorează femeile cu mai mult de zece copii.

Titlul de ”Mamă Eroină” primit de soția aliatului lui Putin

Kremlinul a precizat într-un decret că titlul a fost acordat „pentru merite deosebite în consolidarea instituției familiei și creșterea copiilor”. Medni Kadyrova, soția aliatului lui Putin, Ramzan Kadîrov, se numără printre laureații premiului.

Kadîrov este în prezent șeful Republicii Cecene și a promis chiar că își va trimite fiii adolescenți pe frontul războiului din Ucraina al lui Vladimir Putin. O altă beneficiară a titlului este o femeie din regiunea arctică Yamalo-Nenets.

Ramzan Kadîrov il sfideaza pe Vladimir Putin si nu mai trimite soldati în Ucraina. De ce s-a suparat liderul cecen
Ramzan Kadîrov și Vladimir Putin 

Conform decretului oficial, din luna august, a fost reînființat, în plin război, premiul – „titlul de Mamă Eroină va fi acordat unei mame care este cetățean al Federației Ruse, care a dat naștere și a crescut zece sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”. Este o încercare aparentă de a atenua criza demografică din țară.

Putin, pe urmele lui Stalin

Inițial, distincția a fost introdusă de Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial, când populația sovietică a scăzut cu zeci de milioane. Premiul a încetat odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Astăzi, plata este de 1 milion de ruble (16.500 de dolari) și este acordată mamelor ruse odată ce al zecelea copil împlinește un an, dacă toți au supraviețuit.

Potrivit celor mai recente statistici Rosstat publicate în această vară, populația Rusiei s-a redus în medie cu 86.000 de persoane pe lună între ianuarie și mai, un record. În plus, Rusia suferă pierderi grele în rândul trupelor din Ucraina, dar numărul real al victimelor nu a fost dezvăluit.

Între timp, aproximativ 75.300 de migranți au părăsit Rusia. Unii cetățeni fug din țară din cauza războiului ucrainean și a represiunii politice interne, arată datele privind imigrația și informațiile despre zboruri.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...