SPECIAL

Trădările bărbaților PSD. Cum a ajuns Viorica Dăncilă angajată la Banca Națională EXCLUSIV

Marian Păvălașc 11.06.2021, 09:37
Trădările bărbaților PSD. Cum a ajuns Viorica Dăncilă angajată la Banca Națională EXCLUSIV

Impact.ro a reușit să afle, de la membri și parlamentari social-democrați, detalii despre minciunile încasate de Viorica Dăncilă de la mai toți bărbații – foști sau actuali lideri PSD – atunci când aceasta a decis să-și asume funcția de premier și apoi cea de candidat la Președinția României. În schimbul acestor asumări, bărbații cu funcții din partid i-au promis că PSD va avea grijă ca aceasta să ajungă măcar parlamentar după alegerile din 2020.

Recompensele din PSD și tratamentul primit de Viorica Dăncilă

Partidul Social Democrat (PSD) este o formațiune politică mereu interesată să aibă grijă de oamenii care iau în numele partidului decizii sau candidaturi nepopulare. De la Ion Iliescu și până la Sorin Grindeanu, toți au avut un loc în PSD, chiar și după ce au acuzat partidul de corupție, cum e cazul lui Grindeanu. Un „loc” în PSD înseamnă o funcție publică, un post de parlamentar sau măcar o funcție onorifică în partid.

Singurul lider PSD care nu a fost recompensat astfel a fost Viorica Dăncilă, care din pozițiile de premier și candidat la Cotroceni a ajuns un simplu membru de partid al filialei județene din Teleorman. Astfel, abandonată politic de bărbații din PSD, pe 26 mai a apărut știrea că fostul prim-ministru a fost angajat consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Sorin Grindeanu, reacție nervoasă la adresa Vioricăi Dăncilă

Întrebat la acel moment cum comentează faptul că Viorica Dăncilă nu a fost bună pentru PSD, care nu i-a oferit un post de parlamentar, dar este bună pentru BNR, Sorin Grindeanu (vice-președinte al partidului) a afirmat enervat:

„Abordarea noastră în toamna anului trecut a fost următoarea. Organizațiile județene decid și vin cu propunerile pe care noi marea majoritate a cazurilor le-am acceptat. Am avut mențiuni sau scoateri de pe listă și incursiuni pe listele pe care le propuneau cei din județe doar atunci – și au fost câteva cazuri – când cei care erau propuși aveau anumite semne de întrebare legate de integritate. Trebuia să meargă în Teleorman sau de unde era membru, să își depună candidatura”.

Viorica Dăncilă, de mână cu Eugen Ciolacu și Paul Stănescu la lansarea candidaturii pentru Cotroceni
Viorica Dăncilă, de mână cu Eugen Ciolacu și Paul Stănescu la lansarea candidaturii pentru Cotroceni

A încasat în locul bărbaților din PSD

De Dăncilă s-au folosit foștii și actualii lideri ai PSD, spun mai multe voci din partid pentru impact.ro. În special când aceasta a ales să fie candidat la alegerile din 2020 pentru Palatul Cotroceni.

„Atunci, în vara lui 2019, nimeni nu a dorit să fie candidat la prezidențiale, pentru că erau șanse 100% să piardă și astfel să-și termine cariera. În România, dacă nu ești Victor Ponta, o înfrângere în alegeri îți termina cariera la nivel înalt în politică. Atunci Mihai Fifor (n.r. – fostul ministru al Apărării) și alți lideri au fugit de această răspundere. Au avut mici încercări, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea, dar și ele mai mult așa de discuții la o cafea și de a negocia altceva, cazul doamnei Firea”, ne explică un parlamentar PSD.

Reamintim că, în iulie 2019, Viorica Dăncilă este desemnată candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, în ședința Biroului Permanent Național. Au votat împotrivă doar doi pesediști – Paul Stănescu și Dumitru Buzatu. Comitetul Executiv a validat propunerea la congresul PSD din 3 august.

La alegerile din noiembrie 2019, în turul al doilea, Viorica Dăncilă a obținut 33,91% din voturi, fiind întrecută de Klaus Iohannis care a obținut 66,09% din numărul de voturi valabil exprimate.

„Mie, sincer îmi pare rău că doamna Dăncilă nu a rămas măcar un consilier al președintelui PSD, dacă pe listele pentru parlament nu a fost pusă. Actuala conducere, în frunte cu președintele Eugen Ciolacu, s-a poziționat împotriva nominalizării lui Dăncilă pe un loc eligibil la alegerile din decembrie 2020. S-a spus că partidul ar avea de suferit ca imagine generală și poate s-a avut dreptate. Dar decizia lui Ciolacu și a echipei sale a fost mai mult o răzbunare pentru că după debarcarea lu Dragnea, din mai 2019, când a ajuns unde a ajuns (n.r. – la închisoare), Dăncilă a refuzat să conducă PSD după cum doreau domnii Eugen Ciolacu și Paul Stănescu”, ne-a transmis un fost lider al partidului.

Răsplata oferită de bărbații politici din PSD

Un fost colaborator al lui Dăncilă din perioada când aceasta a fost premier, ne-a explicat că fostul prim-ministru nu dorea să fie șomeră și era foarte supărată că toți din PSD au abandonat-o.

„Cu păcatele sale, doamna Dăncilă are și calități. Nu dorește să stea degeaba. Dorea să fie parlamentar sau să rămână în partid, să fie implicată. Actuala conducere a lăsat-o doar ca simplu membru, ca oricare alt membru dintr-un cătun uitat de lume”, ne mai transmite fostul colaborator al ex-premierului.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a dorit să comenteze subiectul Viorica Dăncilă pentru impact.ro. La fel, nici fostul premier nu a răspuns la apelurile impact.ro.

Viorica Dăncilă, în război total cu Liviu Dragnea. Mesajul fără precedent pe care i l-a trimis
Viorica Dăncilă, în război total cu Liviu Dragnea.
  • Liviu Dragnea

Fostul șef al social-democraților o alegea în ianuarie 2018 pe Viorica Dăncilă să fie premier. În acel moment, Dăncilă era un europarlamentar anonim.

„S-a auzit atunci că Dragnea i-a promis că până la alegerile din 2019, cele din luna mai pentru Europarlamentare, Dăncilă va fi în primele cinci locuri pe lista PSD pentru Bruxelles, ca să prindă un nou mandat de eurodeputat. Așa a convins-o să accepte poziția de premier. Dragnea i-a promis că va fi pe un loc eligibil în 2019 dacă îl ajută un an să fie premier pentru că nu mai avea încredere în altcineva, după experiențele cu Mihai Tudose și Sorin Grindeanu”, își amintește un fost colaborator al lui Dragnea din acele vremuri.

„După ce Dăncilă a început să nu mai facă ce voia Dragnea, acesta nu a trecut-o pe lista pentru eurodeputați din răzbunare. Ca s-o mai păcălească, i-a promis că o va trece pe listele pentru Senat”, mai adaugă o sursa din PSD pentru impact.ro.

Chiar și cu Dragnea închis la Rahova, Viorica Dăncilă nu s-a regăsit lista Organizației Județene Teleorman pentru alegerile parlamentare din 2020. Președintele organizației PSD Teleorman, Adrian Gâdea, un apropiat al lui Dragnea, a declarat atunci pentru Digi24.ro că Viorica Dăncilă nu și-a depus candidatura.

Însă, fostul premier a acuzat organizația PSD Teleorman primește instrucțiuni de la Liviu Dragnea să nu o pună pe lista pentru Parlament. Dăncilă a spus că Dragnea vrea să se răzbune pentru că s-a opus amnistiei și grațierii în perioada în care era premier.

  • Paul Stănescu

Actualul secretar general al PSD i-a promis mereu susținere Vioricăi Dăncilă în timp ce Liviu Dragnea era șef al partidului.

„După ce a scăpat de Dragnea, Stănescu a început să se poarte la fel la acesta. Era supărat pe Dăncilă că nu îi răspunde la comenzi. Din ce știu, i-a spus de 2-3 ori că nu va ajunge pe liste pentru parlamentare”, ne spune un fost colaborator al lui Dăncilă.

Paul Stănescu a mai fost supărat pe Dăncilă și s-a răzbunat pe aceasta și pentru că în materie de politici agricole, fostul premier l-a preferat pe Petre Daea și nu prea a ascultat de propunerile lui Alexandru Stănescu, deputat și fratele actualului secretar general al PSD.

  • Eugen Ciolacu

Actualul șef al PSD a sprijinit-o pe Dăncilă să fie desemnată candidat la Cotroceni. Acesta și Paul Stănescu i-au promis că oricare ar fi rezultatul alegerilor, aceasta va avea un loc fie în parlament, fie în partid, așa cum ne-au transmis membri ai PSD. Acest lucru nu s-a întâmplat.

  • Vasile Dâncu

Strategul PSD i-a transmis direct sau prin apropiați mesaje, când Dăncilă era premier, că o va ajuta să prindă un loc eligibil la alegerile parlamentare. Când soțul lui Dăncilă, un apropiat al lui Dâncu, i-a reamintit de această promisiune, Dâncu ar fi spus, conform informațiilor obținute de impact.ro, că nu mai poate face nimic, că nu se înțelege cu Ciolacu.

  • Marian Oprișan

Fostul Baron de Vrancea i-a promis și el de mai multe ori lui Dăncilă că o va sprijini pentru un loc de parlamentar, i-ar fi promis că o trece prima pe liste în Vrancea, dacă organizația din Teleorman nu o va sprijini.

Nici șomeră nu o ducea rău, soțul câștiga bine

Viorica Dăncilă a fost demisă din funcția de premier în octombrie 2019, în urma unei moțiuni de cenzură. În iulie 2019, Parlamentul îl valida pe Mugur Isărescu ca Guvernator al Băncii Centrale pentru un nou mandat, după o perioadă extrem de complicată. Viorica Dăncilă și soțul acesteia, Cristinel Dăncilă, l-au asigurat pe Isărescu că va obține un nou mandat de guvernator.

„Pila” familiei Dăncilă în Banca Centrală este Florin Georgescu. Conform surselor impact.ro, acesta l-a rugat pe Isărescu să-i întoarcă favoarea lui Dăncilă și s-o angajeze la BNR în luna martie.

Viorica Dăncilă

Din noua funcție, Viorica Dăncilă va câștiga lunar în jur de 16.000 de lei. Și soțul său a fost angajat în acest an la stat, la compania Transgaz, după ce a câștigat un concurs. Cristinel Dăncilă a ocupat timp de 12 ani poziția de director în divizia Exploatare și Producție din OMV Petrom – sucursala Argeș. El a supervizat operațiunile de extracție a produselor petroliere ale OMV Petrom în județele Argeș, Dolj, Olt, Gorj și Teleorman. Câștiga 400.000 de lei pe an la Petrom.

Urmăriți Impact.ro și pe