Trădare neașteptată pentru Rusia. Au anunțat că îl vor aresta pe Vladimir Putin. „Să rămână în țara lui”

Ana Anitoiu 31.03.2023, 17:48
Trădare neașteptată pentru Rusia. Au anunțat că îl vor aresta pe Vladimir Putin. „Să rămână în țara lui”

Rusia are parte de o trădare neașteptată, după ce un oficial al unei țări aliate a anunțat că Vladimir Putin va fi arestat în cazul în care președintele rus va intra pe teritoriul acestui stat. Avertismentul a fost lansat în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis recent un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, acuzat de crime de război.

Rusia, trădată de un aliat istoric

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe 17 martie, pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei.

În acest context, Gagik Melkonyan, deputatul Adunării Naționale a Armeniei – partidul de guvernământ al acestei țări, a declarat că Vladimir Putin ar putea fi arestat dacă ar intra pe teritoriul acestui stat.

„Este mai bine ca Putin să rămână în țara lui. Dacă suntem în aceste acorduri, atunci trebuie să ne îndeplinim obligațiile. Lăsăm Rusia să-și rezolve problemele cu Ucraina”, a precizat parlamentarul armean.

Armenia este un aliat istoric al Rusiei. Însă, acest stat face arte acum dintr-un grup în creștere de țări ce au declarat că vor pune în aplicare mandatul emis de Curtea Penală Internațională. Germania, Irlanda, Austria și Croația au transmis deja că sunt dispuse să îl aresteze pe Vladimir Putin pe teritoriul lor, în timp ce Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Franța au salutat decizia CPI, dar nu au precizat dacă se vor angaja să-l aresteze pe liderul rus.

Vladimir Putin apeleaza la o noua strategie care ii implica pe oligarhii rusi
Vladimir Putin

Rusia, tensiuni crescânde în relația cu aliatul istoric

Comentariile deputatului Gagik Melkonyan sunt încă un semn al tensiunilor în creștere între Armenia și Rusia. La începutul acestui an, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că a anulat exercițiile militare comune, considerându-le „nepotrivite în situația actuală”.

În plus, premierul armean a refuzat să se fotografieze cu Vladimir Putin în cadrul unui summit de anul trecut al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Această organizație este o alianță dominată de Rusia a națiunilor post-sovietice, ce include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Deteriorarea relației dintre Rusia și Armenia este și rezultatul unei dispute interne. Premierul armean Nikol Pashinyan a acuzat anterior trupele ruse de menținere a păcii că nu și-au asumat un rol mai activ în jurul regiunii separatiste disputate Nagorno-Karabak.

Pe de altă parte, deși este semnatară a Statutului de la Roma, tratatul ce a instituit Curtea Penală Internațională, Ungaria a transmis săptămâna trecută că nu îl va aresta pe Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...