Totul despre restricțiile impuse pe pârtiile de ski! Când e obligatorie purtarea măștii și în ce situații se poate renunța la ea

Andrei Cezar 19.11.2020, 21:01

Iarna bate la ușă, iar odată cu apariția ei va fi deschis și noul sezon de schi în stațiunile montane. În contextul pandemiei și al răspândirii tot mai rapide a noului tip de virus, aceste locații ar putea reprezenta un real pericol pentru turiștii aflați în vacanță. Pentru a preîntâmpina dezvoltarea unor focare în stațiuni, autoritățile locale împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT au elaborat un set de măsuri de siguranță sanitară care vor trebui implementate încă de la începutul sezonului rece. Reprezentanții ANAT au declarat, pentru Impact.ro, că regulile propuse sunt similare cu cele din țări precum Franța sau Austria, acolo unde turismul și sporturile de iarnă reprezintă o adevărată tradiție și sunt menite să ofere oamenilor siguranța necesară.

Reguli noi în stațiunile montane, pentru turiștii care merg la schi

Potrivit reprezentanților din turism, în anul 2020, țara noastră a fost ”destinația preferată a românilor pentru petrecerea vacanțelor.” Și pentru că de la începutul pandemiei autoritățile au luat mai multe decizii păguboase pentru domeniul turismului, precum lipsa unui set de măsuri de siguranță pentru turiștii străini care intră în țară și închiderea restaurantelor, ANAT dorește ca această industrie să nu mai abă atât de mult de suferit. În acest context, a elaborat, împreună cu autoritățile locale din stațiunile montane, o serie de reguli de siguranță pentru turiști care vor fi transmise guvernanților spre aprobare și implementare.

”Purtarea măștilor de protecție la casa de bilete și la cozile pentru îmbarcare”

”Primăria Sinaia, de exemplu, avea deja un plan de măsuri elaborate împreună cu Asociația Transportatorilor de Cablu din România, care urma să fie înaintat forurilor decizionale. Ei au identificat punctele considerate fierbinți ale domeniilor schiabile: instalațiile de transport, cozile de îmbarcare la instalație și transportul propriu-zis, casieriile de bilete, apresski-urile și pârtiile propiru-zise. Pentru a reduce la minim riscul de contaminare cu noul virus, Asociația Transportatorilor de Cablu propune următorul set de năsuri de protecție: benzi transportoare, formarea unor culoare de acces care să asigure distanță minimă de doi metri între turiști, purtarea măștilor de protecție, atât la coadă la îmbarcare, cât și pe durata călătoriei, dirijarea fluxului de oameni.”, a declarat pentru Impact.ro Dumitru Luca, președintele ANAT.

Tot el remarcă faptul că în unitățile de cazare sau în restaurantele aferente acestora nu au fost identificate până acum focare de SARS-CoV-2.

”E cazul să le transmitem oamenilor sentimentul de siguranță că unitățile de cazare și localitățile sunt pregătite să-i primească și să aleagă ei cu drag să facă sărbătorile în România.”, a mai precizat Dumitru Luca.

Partie de schi in Muntii Apuseni

Autoritățile franceze ne-au dat o mână de ajutor

În Poiana Brașov, spre exemplu, măsuri de protecție sanitară pentru turiști există deja din timpul verii, având în vedere faptul că instalațiile de telecabină au funcționat și în sezonul cald. Acum se analizează modalitatea de îmbunătățire a acestor măsuri, dat fiind fluxul mult mai mare de turiști care vor sosi în stațiune.

Până în prezent, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale pentru stațiuni precum Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brașov, Cavnic și Lupeni. Propunerile pentru adoptarea acestor măsuri au venit în urma consultării cu Ministerul Turismului din Franța, țară unde acestea au fost implementate deja.

”În Franța, în  stațiunile unde există transport pe cablu, se iau măsuri individuale. Unii au limitat în telecabină accesul la maximum jumătate din capacitatea normală de transport, alții limitează doar transportul pe familii sau cunoștințe, chiar dacă acest lucru înseamnă o coadă mai mare, iar alții nu au limitat capacitatea. În schimb, peste tot se cer măști, de la hotel până în momentul în care cumperi biletul sau abonamentul.”, a precizat prim-vicepreședintele ANAT Lucian Boronea pentru Impact.ro. 

Nu e obligatorie masca, în momentul în care schiați

Împătimiții sporturilor de iarnă nu vor fi nevoiți să poarte mască de protecție în momentul în care schiază sau coboară cu placa, în schimb cei care își doresc să fie protejați ar putea să apeleze la o metodă praticată de ani de zile.

”Toți cei care schiem știm cu siguranță că, mai ales într-o zi friguroasă, este nevoie de o cagulă. O cagulă pe care o purtăm pe față din start poate fi asimilată, chiar dacă nu vorbim de o protecție la fel de bună, cu o mască”, a mai precizat Lucian Boronea.

O nouă întâlnire între primăriile stațiunilor și reprezentanții ANAT va avea loc la sfârșitul acestei luni, în vederea promovării unui document final cu măsuri de siguranță, care vor fi comunicate turiștilor înainte de deschiderea oficială a sezonului.

Partie de schi
Partie de schi
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe