Totul despre lista de așteptare din platforma de vaccinare. Când va fi funcţională

Stan Filon, Mihai Cheleș 09.02.2021, 16:52
Totul despre lista de așteptare din platforma de vaccinare. Când va fi funcţională

Românii care vor să se vaccineze au primit o veste bună de la coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Aceștia au aflat că se vor putea înscrie pe platforma de vaccinare, însă pe o listă de așteptare, care urmează să fie creată foarte curând.

Apare lista de așteptare pentru românii care vor să se vaccineze

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că va fi realizată o listă de aşteptare în platforma de programare pentru vaccinul anti-COVID-19, iar cei înscriși în acea listă vor fi anunțați cu 24 de ore înainte de vaccinare.

“Un element important este legat de implementarea facilităţii listei de aşteptare din platforma de programare. Această listă de aşteptare va deveni funcţională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel naţional va fi cel prevăzut, conform etapei a doua a strategiei de vaccinare şi de asemenea vor fi activate, începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populaţia generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi, într-o conferinţă de presă.

Lista de asteptare pentru romanii care vor sa se vaccineze
Lista de asteptare pentru romanii care vor sa se vaccineze

Oamenii pot refuza să se vaccineze, dar nu își vor pierde locul

Valeriu Gheorghiţă a explicat pentru toți cei interesați cum va funcționa, mai exact, această listă de așteptare. “Practic, o persoană în momentul în care îşi face cont în platforma de programare îşi exprimă opţiunea de a intra în această listă de aşteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, persoana va putea vizualiza numărul de persoane care se află în faţă pe acea listă de aşteptare şi în momentul în care va fi un loc disponibil, practic când se vor elibera loturi disponibile persoanele care sunt în lista de aşteptare vor fi notificate prin SMS şi e-mail. 

Se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care au optat timp de 24 de ore, în acest interval persoana optează pentru programarea în locul respectiv în centrul respectiv sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare practic notifică următoarele persoane după ce se primeşte confirmarea sau refuzul programării”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Centre mobile de vaccinare pentru mediul rural

Așadar, cei înscriși pe lista de așteptare pot refuza să se vaccineze atunci când sunt înștiințați, dar nu își vor pierde numărul de ordine. De asemenea, în momentul în care se deschid centre noi de vaccinare, persoanele de pe lista de așteptare vor fi anunțate.

“Dacă se vor deschide centre noi şi există persoane aflate în lista de aşteptare, aplicaţia va notifica şi persoanele din lista de aşteptare când se deschid sloturi noi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment şi persoanele respective au opţiunea de a ieşi din lista de aşteptare şi de a se programa în aceste centre de vaccinare, moment în care ele sunt şterse din lista de aşteptare şi se vor regăsi programate în noile centre de vaccinare”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a vorbit și despre înființarea unor centre mobile de vaccinare, care se vor deplasa în mediul rural. “Ne dorim activarea şi înfiinţarea centrelor mobile de vaccinare care urmează să intre în activitate foarte probabil din a doua jumătate a lunii martie pentru a asigura vaccinarea persoanelor din mediul rural, din localităţile pentru care accesul persoanelor la un centru de vaccinare fix este deficitar sau se face cu dificultate”, a mai transmis Gheorghiţă.