Toți șoferii trebuie să știe asta. Ce trebuie să faci imediat dacă ai pus benzină în loc de motorină sau invers

Stan Filon 24.09.2021, 18:07
Toți șoferii trebuie să știe asta. Ce trebuie să faci imediat dacă ai pus benzină în loc de motorină sau invers

Te-ai grăbit la benzinărie sau pur și simplu gândurile tale erau în altă parte când ai alimentat cu benzină, dar mașina ta este una diesel? Este o greșeală care te-ar putea costa enorm, mai ales dacă nu realizezi chiar atunci pe loc, când te afli încă la pompă.

Ce trebuie să faci imediat dacă ai pus benzină în loc de motorină sau invers

Mulți șoferi au făcut greșeala să alimenteze cu carburantul greșit, chiar dacă le este rușine să recunoască. Trebuie să rămâi calm și să urmezi pașii de mai jos, pentru a te costa cât mai puțin remedierea problemei pe care chiar tu ai cauzat-o.

În primul rând, trebuie să nu pornești motorul, deoarece benzina nu are aceleași proprietăți de lubrifiere precum motorina, iar atunci când ajunge în sistem, va afecta injectoarele de presiune și alte componente ale motorului, iar costul reparațiilor te vor întrista profund.

Ce trebuie sa faci imediat daca ai pus benzina in loc de motorina sau invers
Ce trebuie sa faci imediat daca ai pus benzina in loc de motorina sau invers

Nu porni motorul

Dacă nu ai apucat să pornești motorul, roagă-i pe angajații benzinăriei să te ajute să împingi autoturismul, pentru a nu bloca traficul în benzinrie.  Următorul pas este să suni la o companie de tractări auto, care să vin să-și ridice mașina și să te ducă la cel mai apropiat service auto.

Dacă ai alimentat cu o cantitate mică de benzină și te gândești să alimentezi în cotinuare cu motorină pentru a dilua combustibilul, mai bine stai liniștiti, deoarece faci mai mult rău decât bine. Ajuns la service, mecanicii vor elimina toate resturile de benzină și o vor înlocui cu carburantul potrivit.

Poți face tu asta, dacă te pricepi cât de cât. Iată ce trebuie să faci! Trebuie să golești definitiv rezervorul, iar asta se face prin scoaterea banchetei din spate, pentru a ajunge la pompa de carburant, pe care trebuie să o scoți. Trebuie schimbat filtrul de combustibil al mașinii, trebuie pusînapoi rezervorul și tot ceea c trebuie să faci este să alimentezi cu combustibilul potrivit, de data aceasta.

Defecțiuni care pot apărea dacă pornești motorul cu combustibilul nepotrivit

Întreaga operațiune durează aproximativ 2 ore și nu va presupune costuri foarte mari pentru tine, nici defecțiuni de care ar trebui să-ți faci griji mai târziu.

Această procedură este aplicată atât în cazul în care nu ai pornit motorul mașinii după ce ai sesizat că ai adăugat benzină în loc de motorină, cât și atunci când nu ai observat greșeala la timp și ai plecat la drum cu mașina. Totuși, în funcție de fiecare dintre aceste situații, rezultatele reparației pot să difere.

în cazul în cre ai apucat să pornești motorul, acesta va porni fără probleme. Când benzina ajunge în sistem, frecarea dintre piesele mobile va fi una crescută, cauzând griparea lor. Te poți aștepta la defecțiuni ale injectoarelor, pompei de înaltă presiune sau pompei de injecție. De asemenea, în toate cazurile este necesară înlocuirea filtrului de combustibil, care va fi afectat odată ce benzina intră în contact cu el. Așadar, atenție sporită atunci când alimentezi!