Toţi şoferii ţin dezinfectant în maşină. Este total interzis, spun specialiştii

Ana Chivu 21.01.2021, 20:30

Toată lumea are dezinfectantul la îndemână în aceste vremuri, dar specialiștii îi avertizează în special pe conducătorii auto care îl țin în mașină. Ce ar trebui să știe șoferii și de ce nu e o opțiune bună să-l ții în automobil? Detalii aduse de experți în sănătate.

Specialiștii nu recomandă păstrarea dezinfectantului în mașină

Multe persoane îl păstrează cu sfințenie în gențile pe care le au la ei sau chiar în buzunarele gecilor lor, în timp ce conducătorii auto le țin la loc de cinste în mașină. Specialiștii în sănătate avertizează și susțin că nu ar mai trebui să-l depoziteze acolo.

Cea mai bună opțiune rămâne spălatul mâinilor cu săpun preț de câteva secunde bune, dar metoda rapidă pe care o folosesc cei mai mulți care sunt pe fugă rămâne dezinfectantul.

Conform experților, temperaturile ridicate din mașină pot face ca alcoolul din soluția pentru bacterii să se evapore, astfel devenind ineficient în uciderea virusului. Mai mult decât atât, dezinfectantul cald poate irita pielea, iar cei care au o astfel de sensibilitate dobândită pot avea de suferit în timp.

Sfaturi pentru igienă. Context: pandemia de coronavirus

-Nu vă atingeți fața
Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.
-Nu tușiți și nu strănutați în palmă.
Acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu un șervețel când tușiți sau strănutați. Aruncați imediat șervețelele folosite.
-Păstrați distanța
Păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănută.
-Spălați-vă, spălați-vă și spălați-vă mâinile
Da, îndemnul vine de pretutindeni, pentru că este cea mai bună linie de apărare. Spălați-vă mâinile frecvent cu apă și săpun cel puțin 20-30 de secunde.

*O metodă simplă de a cronometra spălatul pe mâini, cu copiii, este să cântați de două ori împreună „La mulți ani“.

Igiena produselor alimentare. Sfaturi utile și simple – recomandări generale

-Spălați-vă bine mâinile cu săpun și apă cel puțin 20 de secunde înainte de a pregăti orice fel de mâncare.
-Folosiți tocătoare separate pentru a prepara carnea proaspătă.
-Gătiți alimentele la temperatura recomandată.
-Ori de câte ori este posibil, păstrați alimentele perisabile refrigerate sau congelate și urmăriți-le data de expirare.
-Încercați să reciclați sau aruncați deșeurile alimentare și ambalajele în mod adecvat și în condiții salubre, evitând acumularea de deșeuri care ar putea atrage dăunătorii.
-Spălați-vă mâinile cu săpun și apă cel puțin 20 de secunde înainte de a mânca și asigurați-vă că și copiii dumneavoastră vă urmează exemplul.
-Folosiți de fiecare dată ustensile și farfurii curate. (Sursa: unicef.org)

Urmăriți Impact.ro și pe