Toți șoferii din România trebuie să știe: s-a schimbat legea RCA, ți-e mai ușor acum la daună

Gabriel Peneș 15.12.2022, 12:40
Toți șoferii din România trebuie să știe: s-a schimbat legea RCA, ți-e mai ușor acum la daună

Modificarea normelor RCA în acest an prevede, printre altele, și completarea formularului de constatare amiabilă în format electronic. În acest context, din luna octombrie, Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), a lansat aplicația „Amiabila” ce poate fi descărcată pe orice tip de smartphone. Acest lucru ușurează viața șoferilor implicați în incidente de trafic minore, ce altădată „mâncau” timp pentru că implicau multă birocrație și drumuri de făcut.

Toți șoferii din România trebuie să știe

În urma unei modificări a legislației RCA, Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), a lansat, încă din octombrie, aplicația „Amiabila”. În prezent, peste 60.000 de oameni au dat jos această aplicație, care elimină formularul de constatare amiabilă în forma printată, a cărui completare era un coșmar pentru șoferi, și în jur de 2.500 de șoferi și-au rezolvat deja dauna pe această cale, conform datelor BAAR.

Președintele Biroului, Mădălin Roșu, a declarat, într-o întâlnire cu specialiștii din domeniu, că asigurătorii au înțeles deja că această aplicație le oferă șansa să devină mai credibili în fața asiguraților și a păgubiților și că, pe măsură ce oamenii folosesc aplicația în locul formularului clasic, a cărui completare durează zeci de minute, asistăm la o schimbare de paradigmă în domeniu.

„Am fost fericit să ascult discuții dintre oamenii noștri și păgubiți, în care celor din urmă nu le venea să creadă că au fost sunați pentru constatarea daunei într-un interval de câteva minute de la completarea formularului în aplicație. În mod normal, păgubitul trebuie să sune pentru constatare și să aștepte uneori zeci de minute pentru a intra în legătură cu un operator.

Acum, procesul este inversat. Sună asigurătorii și cred că acest lucru este un stimulent și pentru concurența în piață. Am reușit, și cu sprijinul autorităților, să punem la punct un sistem de constatare amiabilă cu care putem să ne mândrim în Europa. Sunt încă țări care funcționează pe sistemul vechi, lansat în anii ”60”, a declarat Roșu, conform economica.net.

Toți șoferii din România trebuie să știe s-a schimbat legea RCA, ți-e mai ușor acum la daună
Modificarea legislației cu privire la RCA dă posibilitatea șoferilor să completeze electronic formularele de constatare amiabilă printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil

S-a schimbat legea RCA, ți-e mai ușor acum la daună

Asigurătorii RCA, împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România, pun la dispoziția asiguraților RCA. începând cu data de 15 octombrie 2022, aplicația digitala „Amiabila”, prin care conducătorii auto vor putea completa și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr.18/2022, care modifică Norma ASF nr.20/2017.

Noua soluție digitală reprezintă un moment istoric pentru piața asigurărilor, România făcând parte dintr-un grup restrâns de țări care au dezvoltat și oferit, până în prezent conducătorilor auto, o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă.

„Amiabila” nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă și eficientă, în acord cu transformarea digitală a societății.

Formularul de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale

În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

Cum poți folosi aplicația „Amiabila”

1. Descarcă aplicația
2. Îți creezi un cont de utilizator în aplicație (user email sau numar de telefon + parola)
3. Apasă butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări”.
4. Completează datele personale: poți fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)
5. Completează datele privind momentul accidentului: aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul în cazul în care nu știi adresa.
6. Selectează daunele provocate: poți selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul
7. Construiește circumstanțele accidentului: împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.
8. Completează datele vehiculului B: conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.
9. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.
10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asigurătorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

„Amiabila” oferă și alte facilități. Una dintre ele constă în posibilitatea de înregistrare a mai multor mașini cu care circulă utilizatorul, chiar și ocazional, facilitate importantă în cazul persoanelor care conduc mai multe autovehicule.

Un alt avantaj față de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicația Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....