Șoferii din România trebuie să fie atenți la fiecare schimbare a Codului Rutier, lucru ce s-a întâmplat foarte des în ultima perioadă, Nu de alta, dar lipsa de informare le poate crea probleme și sancțiuni. Una dintre cele mai noi, de exemplu, îi poate „ușura” de 1.200 de lei, amenda prevăzută dacă nu respectă o anumită dispoziție.
Codul Rutier e în permanentă schimbare, iar șoferii din România s-au obișnuit deja cu acest lucru. Totuși, dat fiind hățișul de prevederi noi, este posibil ca ei să încaseze amenzi pentru că nu s-au informat din timp în privința unor modificări ale legislației rutiere sau nu le-au dat mare importanță.
Recent, Codul Rutier a fost schimbat din nou, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România, conform gandul.ro.
Prin urmare, un conducător auto poate primi o amendă de 1.200 de lei dacă apar modificări în legătură cu datele de identificare ale acestuia din, inclusiv ale proprietarului autovehiculului, și anume schimbarea de domiciliu și acestea nu sunt efectuate și în actele mașinii.
Concret, noul amendament pune sub termen de obligativitate, în oricare din aceste situații, preschimbarea certificatului de înmatriculare a mașinii, altfel, există riscul de a primi o amendă de până la 1.200 de lei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dacă până acum șoferii nu erau obligați să facă acest lucru, odată cu noul amendament adăugat în Codul Rutier, acest aspect nu trebuie neglijat și, conform actului normativ, trebuie făcut în termen de 30 de zile de la data la care intervenit modificarea.
Noile reguli te pot lăsa fără permis rapid ori poți primi o amendă usturătoare pentru lucruri banale, în aparență. În noul cod rutier, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.
O altă modificare importantă se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer „până la ora 08:00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.
O altă prevedere nou se referă la folosirea banalelor folii de plastic pe mașină. Astfel, la ora actuală, este complet interzis ca șoferii să aibă astfel de lucruri pe mașina lor în timpul circulației pe drumurile publice, cu o anumită excepție.
Sunt permise doar foliile auto care se încadrează în ghidul de cerințe tehnice oferit de cei de la RAR, montate în atelierele autorizate ale instituției. Practic, ai nevoie de folii auto omologate. În caz contrar, riști să primești o amendă consistentă, de până la 2.900 de lei.