Toți șoferii din România trebuie să știe asta. Care sunt termenele de plată, nu trebuie să le depășești

Iancu Andreea / 28.01.2021, 13:49
Toți șoferii din România trebuie să știe asta. Care sunt termenele de plată, nu trebuie să le depășești

Anul 2021 aduce pentru proprietari noi obligații privind taxele locale. Pentru a nu se trezi cu amenzi, toții șoferii din România trebuie să se asigure că respectă termenele de plată prevăzute de lege. Iar impozitul auto, care trebuie achitat anual până la o dată fixă, trebuie achitat pentru a nu fi penalizat. Totuși, cei mai conștiincioși beneficiază și de reduceri, în timp ce alții sunt scutiți de la plata impozitului auto. Află unde te încadrezi.

Care sunt termenele de plată pentru impozitul auto 2021

Toți proprietarii de autovehicule care dețineau la data de 31 decembrie 2020 o mașină trebuie să plătească către stat impozitul aferent acesteia. Conform legii, proprietarul mașinii datorează statului plata impozitului pe tot anul pentru respectivul autovehicul, chiar dacă, să spunem, mașina nu se mai află între timp în posesia sa. Impozitul auto se achită la bugetul local în cadrul unei unități administrativ-teritoriale, acolo unde proprietarul domiciliază sau la unul dintre sediile acesteia.

Pentru a achita acest impozit, proprietarii de mașini au la dispoziție două termene de plată, pe 31 martie și 30 septembrie. Cei care reușesc să achite această taxă în primul trimestru al anului, până la data stabilită pentru luna martie, beneficiază de o bonificație de 10%, potrivit unei hotărâri a consiliului local. Pe de altă parte, există și categorii care sunt scutite de la plata impozitului auto sau beneficiază de reduceri.

Codul fiscal stabilește că mașinile veteranilor sau văduvelor de război, ale persoanelor cu handicap grav sau accentuat și ale celor încadrate în gradul I de invaliditate sunt scutite de la plata impozitului auto. De asemenea, regula se aplică și pentru vehiculele istorice sau electrice. Totodată, printr-o hotărâre a consiliilor locale, se poate decide scutirea sau reduceri aplicate la plata impozitului auto pentru mijloacele de transport agricole utilizate în domeniul agricol.

Șoferii trebuie să se pună la punct cu plata la termen a impozitului auto 2021
Șoferii trebuie să se pună la punct cu plata la termen a impozitului auto 2021

Calculator impozit auto. Cum se calculează taxa către stat

Pentru a calcula impozitul auto este nevoie ca proprietarul să afle capacitatea cilindrică a motorului (cmc), care se regăsește trecută în talonul sau cartea mașinii. Valoarea impozitului în funcție de capacitatea cilindrică se calculează prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc cu suma corespunzătoare din Codul fiscal. Astfel, pentru autovehiculele care se situează între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, proprietarii vor plăti câte 18 lei/200 cmc. În aceeași notă, mașinile între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv se regăsesc la 72 lei/200 cmc. Proprietarii cu mașini care au o capacitate cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv vor plăti 144 lei/200 cmc.

Cele mai mari motoare, cu o capacitate cilindrică de peste 3.001 cmc, vor scoate din buzunarul proprietarilor 290 lei/200 cmc. Pe de altă parte, motocicletele și autoturismele care sunt până în valoarea de 1.600 cmc, beneficiază de o taxă redusă, de doar 8 lei/200 cmc, impozitul auto final fiind mai mic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI