Toți românii trebuie să știe asta! Ce trebuie să faci în aceste situații, în plină criză de coronavirus

Diana Radu 14.03.2020, 17:28
Toți românii trebuie să știe asta! Ce trebuie să faci în aceste situații, în plină criză de coronavirus

Ca măsuri pentru prevenirea răspândrii și infectării cu coronavirus, Grupul de Analiză a emis un set de recomdari pentru poștași, pentru echipele de intervenție, pentru șoferii de tir și pentru persoanele care stau în preajma unei rude, prieten, etc. confirmat cu COVID-19.

Recomandările Grupului de Analiză pentru prevenirea infectării cu coronavirus

1. Pentru poștașii care intră în contact cu peroanele aflate în autoizolare. Prin persoanele aflate în autoizolare înțelegem că este vorba despre cele confirmate cu COVID-19, dar și despre cele care au intrat în contact cu o persoană infectată, dar care este în așteptarea unui rezultat.

În situația dată poștașii prezintă un risc foarte mare de a lua coronavirus, astfel este nevoie de un set de reguli de protecție. Astfel, recomandările Grupului de Analiză pentru personalul Poștei Române sunt:

 • Solicitarea către persoana autoizolată să poarte mască de protecție;
 • Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de doi metri faţă de persoana izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;
 • Persoana izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu;
 • Salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare;
 • Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe;
 • Dezinfecția în vehiculul de transport se va face cel puțin de doua ori in timpul unei ture de lucru cel putin prin stergerea suprafețelor de posibil contact cu mainile personalului.
recomadari, grup de analiza, postasi, coronavirus
Recomandările Grupului de Analiză pentru poștași

2. Potrivit Grupului de analiză echipele de intervenție (apă, canal, electrivitate, internet, telefonie, cablu, rtc.) își vor face meseria ținând cont de următoarele reguli:

 • Înainte de intrarea în locuință să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție;
 • În timpul efectuarii lucrarilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 metri;
 • Membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi;
 • Membrii echipelor de interventie vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales daca aceasta manevra a fost efecutuată fara manusi (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).

3. A treia categorie de persoane predispuse infectării cu COVID-19 sunt șoferii de tir care traversează zonele roșii sau galbene de focar cu coronavirus. Astfel, prima măsură dispusă în cazul acestora va fi carantina sau autoizolarea la domiciuliu în momentul în care intră în țară. De asemenea, în urma contrololui de la frontieră, dacă se stabilește că șoferul prezintă simptome specifice coronavirusului va fi transferat de urgență la spital pentru efectuarea testului.

4. Persoanele care intră în contact cu persoane confirmate cu COVID-19. Aici înțelegem că este vorba de persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19 sau despre persoanele care au intrat în contact fizic cu o persoană infestată. Și nu în ultimul rând persoanele care au avut contact față-n-față cun caz COVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri sau cadre medicale care au intrat în contact fără protecție cu pacienți infectați. Pentru acestea se dispun următoarele măsuri: fie izolarea la domiciuliu timp de 14 zile fie carantina, însă numai după confirmarea pozitivă cu COVID-19.

5. Plan de continuitate în instituții strategice/infrastructuri critice

De asemenea, pentru a preveni răspândirea coronavirusului persoanele care au luat contact cu bolnavi de COVID-19 sau care s-au întors recent din zone afectate sunt rugați să nu mai meargă la muncă și să rămână izolați la domiciuliu. Procedurile adoptate la nivelul fiecarei institutii în timpul epidemiei de Covid-19 trebuie să țină cont de modul de transmitere și de definiția contactului apropiat.

Dacă prin respectarea procedurilor de izolare in vigoare se ajunge la afectarea functiunilor esentiale ale institutiilor strategice/infrastructurilor critice, contacții apropiați ai unui caz confirmat pot fi izolați la locul de muncă, în condițiile în care:

 • vor purta permanent mască schimbată la intervale de timp adecvate;
 • vor reduce la minim în timp contactul cu alte personae și vor pastra distanșa de siguranță între persoane, adică mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra în camera individuală;
 • vor reduce la minim utilizarea în comun a unor echipamente sau aparate (ex. tastatură, imprimantă, telefon etc.) precum și a toaletelor comune;
 • vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mâinilor, dezinfecția suprafețelor pe care le ating etc.;
 • dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecției, vor respecta procedura oficială în vigoare pentru cazurile pozitive;
 • personalul de curățenie care deservește zona de autoizolare (mai ales toaleta) să fie instruit în vederea tehnicii de curățenie/dezinfecție a suprafețelor și să poarte echipament de protecție adecvat, mai ales în zona de grup sanitar unde există riscul de stropire (mască, ochelari, halat de unică folosință, mânuși menajere, botoși).