Toți românii cu telefoane mobile trebuie să știe asta. Acum e ușor să afli dacă ești spionat

Mirabela Vasile 19.09.2020, 08:33
Toți românii cu telefoane mobile trebuie să știe asta. Acum e ușor să afli dacă ești spionat

Posesorii de telefoane mobile se vor bucura de un truc ingenios. Avantajați sunt cei care dețin un iPhone și pot afla acum un lucru important. Astfel, aceștia au acum posibilitatea de a afla dacă sunt spionați. Cea mai nouă actualizare a software-ului de la Apple oferă detalii care mai de care mai interesante despre telefonul lor. Un nou „punct de avertizare” le oferă utilizatorilor posibilitatea să vadă dacă una dintre aplicațiile lor sunt ascultate sau urmărite.

Actualizarea care schimbă totul pentru iPhone

Lansat chiar zilele trecute, iOS 14 afișează un punct portocaliu foarte mic în colțul de sus al ecranului iPhone-ului. De altfel, acesta îi va informa pe utilizatori că microfonul este activat, spune Daily Mail. Punctul mic, dar vizibil, apare chiar deasupra barelor de semnal și lângă indicatorul bateriei.

Culoarea lui se transformă în verde închis în momentul în care camera este activată. Acesta este semnalul că aplicațiile utilizatorilor sunt urmărite.

De altfel, bulina portocalie este un indicator puternic ce sugerează că alte aplicații spionează când nu ar trebui să se întâmple asta.

Cum poți evita o astfel de situație

Pentru a evita o astfel desituație neplăcută, cei care au telefoane iPhone pot accesa Setări și Confidențialitate pentru a dezactiva accesul oricăreia dintre aplicații la microfon și cameră.

„Siguranța este un drept fundamental al omului și se află în centrul a tot ceea ce facem. De aceea, cu iOS 14 vă oferim mai mult control asupra datelor pe care le partajați și mai multă transparență în modul în care sunt utilizate. Un indicator apare în partea de sus a ecranului ori de câte ori o aplicație folosește microfonul sau camera dumneavoastră”, precizează Apple pe site-ul său.

Cand telefonul e urmarit apare un indicator portocaliu
Cand telefonul e urmarit apare un indicator portocaliu

Posesorii care au iPhone pot accesa, totodată, Centrul de control al telefonului.  Aici pot vedea dacă o aplicație a folosit recent microfonul sau camera. De asemenea, aceștia pot interzice accesul aplicațiilor la camera și microfonul lor sau pot șterge aplicațiile cu totul.

Cu noul iOS 14 există posibilitatea de a menționa o locație aproximativă, și nu una exactă. Pentru a putea beneficia de această funcție, trebuie să se acceseze Setări, Confidențialitate și Servicii de localizare și apoi să selecteze aplicația din listă.

Pentru iPadOS 14 – noul sistem de operare pentru tabletele Apple – punctul mic este portocaliu atunci când microfonul este utilizat și verde când și camera este în uz.

iOS 14 a fost lansat miercuri, în urma evenimentului „Time Flies” al Apple. Totodată a fost prezentat și noul Apple Watch Series 6, iPad Air și iPad-ul din generația a 8-a.

Urmăriți Impact.ro și pe