Toți românii cu telefoane Android trebuie să fie atenți la asta. ”Îți fură parolele”

Mirabela Vasile 29.09.2020, 15:14
Toți românii cu telefoane Android trebuie să fie atenți la asta. ”Îți fură parolele”

Românii cu telefoane Android trebuie să fie atenți la asta. Se pare că experții în cybersecuritate de la TreatFabric trag un semnal de alarmă pentru utilizatorii de telefoane cu Android. Aceștia au aflat că un nou malware poate sustrage parole din peste 200 de aplicații. Utilizatorii ce folosesc telefoane care au sisteme de operare Android ar trebui să fie foarte atente la aplicațiile pe care și le instalează.

La ce trebuie să fie atenți românii cu telefoane Android. E mare pericol

Cel mai nou este cunoscut sub numele de Alien. Malware-ul e capabil să fure parolele din 226 de aplicații.

Specialiștii spun că Alien nu reprezintă un cod. Acesta este o versiune mai avansată a unui malware numit Cerberus. Odată ce infectează telefonul, acesta poate afișa căsuțe de logare false. Asa poate strânge parole și oferă hackerilor accesul garantat asupra terminalului.

În timpul analizei, cercetătorii au identificat 226 de aplicații care pot fi afectate, între care Twitter, Instagram, Snapchat și alte câteva aplicații bancare.

Exista si aplicatii pe Android care iti pot fura datele
Exista si aplicatii pe Android care iti pot fura datele

Aplicațiile la care trebuie să ai grijă să nu îți fure datele din telefonul mobil

Pericolul telefoanelor ce au ca sistem de operare Androidul este cu atât mai mare cu cât există și aplicații care fură date din telefon. Specialiștii de la ZScaler au tras un semnal de alarmă după ce au descoperit mai multe aplicații care pot fura mesaje, liste de contact și alte informații importante.

Aplicațiile au un malware numit Joker. Acesta poate accesa cu ușurință mesajele, lista de contacte și alte informații privind smarthphone-ul.

”Joker este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de malware care vizează în permanență dispozitivele Android. Deși mulți oameni știu despre acest malware, el continuă să facă ravagii prin aplicațiile Google. Acesta modifică codul, metodele de execuție ori felul în care acționează”, a explicat cercetătorul ZScaler, Viral Gandhi.

După ce anunțul a fost făcut public, Google a șters 17 aplicații din Google Play. Din păcate acestea au fost descărcate de peste 120.000 de ori.

Totodată, experții de la ZScaler au lansat un avertisment pentru utilizatorii de Android, care ar trebui să fie atenți la aplicațiile pe care ar trebui să le instaleze.

Aplicațiile sunt următoarele:

All Good PDF Scanner

Mint Leaf Message-Your Private Message

Unique Keyboard – Fancy Fonts & Free Emoticons

Tangram App Lock

Direct Messenger

Private SMS

One Sentence Translator – Multifunctional Translator

Style Photo Collage

Meticulous Scanner

Desire Translate

Talent Photo Editor – Blur focus

Care Message

Part Message

Paper Doc Scanner

Blue Scanner

Hummingbird PDF Converter – Photo to PDF

Urmăriți Impact.ro și pe