Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta! De ce cheltuieli sunt scutiți

Nicu Stan 04.08.2021, 12:27
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta! De ce cheltuieli sunt scutiți

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta! De ce cheltuieli sunt scutiți. Exceptarea de la plata unor cheltuieli comune se poate hotărâ, în cazul unor proprietari de apartamente la bloc, prin hotărârea adunării generale. Mai multe detalii despre plățile comune ale locatarilor de la bloc, precum și excepțiile care se pot face, în articolul de mai jos.

Când poți să fii scutit de plățile comune de la bloc. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta! De ce cheltuieli sunt scutiți unii dintre proprietarii de apartamente.

Chiar dacă nu folosesc o parte din proprietatea comună a blocului, spre exemplu, liftul, conform legislației asociațiilor, proprietarii de apartamente la bloc nu pot fi exceptați, în mod automat, de la plata cheltuielilor care le revin.

Cine poate fi exceptat de la plata liftului
Cine poate fi exceptat de la plata liftului

Cine hotărăște scutirea de la plată

Pe de altă parte, exceptarea de la plata unor cheltuieli comune se poate face, în cazul unor proprietari de apartamente la bloc, doar prin hotărârea adunării generale.

Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și administrarea condominiilor, ”niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună”.

Cine poate fi scos de la plata anumitor servicii comune

Altfel spus, chiar dacă nu folosește o parte a proprietății comune, un proprietar de apartament de bloc nu poate hotărâ de unul singur să nu mai plătească cheltuielile comune (sau o parte din acestea) ce îi revin.

Cu toate astea, există însă o excepție. Respectiv este vorba despre plata unor cheltuieli legate de funcționarea liftului. Adică, cei ce locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, dar și la etajul unu în clădirile fără mezanin pot fi exceptați, în baza unei hotărâri a adunării generale, de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea acestuia.

Ce sunt cheltuielile asociației de proprietari

De asemenea, cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază toți proprietarii și care nu sunt facturate individual către fiecare proprietar în parte.

În funcție de cum se fac calculele și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile comune sunt:

-cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

-cheltuieli raportate la numărul de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în fiecare apartament;

-cheltuieli pe consumuri individuale;

-cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

-cheltuieli pe consumatori tehnici;

cheltuieli de altă natură.